Slovianski nyelv

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Slovianski
Flag Slovjanskogo Jazika.svg
Kiejtés [sloˈvjanski]
Alkotó Jan van Steenbergen
Első kiadás dátuma 2006
Nyelvcsalád mesterséges nyelv
Írásrendszer latin és cirill írás
Forrásai szláv nyelvek
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Slovianski nyelv témájú médiaállományokat.

A slovianski („szláv nyelv”) vagy interszláv egy mesterséges nyelv, amit 2006-ban publikáltak először az interneten. Ez az univerzális szláv nyelv az alapnyelvezetre épül, amely lényegében ugyanaz minden szláv népnél. A szókincs jelentős részben az óegyházi szláv nyelvre épül. Elképzelések szerint a szlávok 90%-a biztosan megértené, és használná is.

A slovianski homogén, zonális, naturalista nyelvtervezet, melyet az interlingvához hasonlóan prototípus-módszerrel alkottak meg. A slovianski egy természetes nyelv, ellentétben például az eszperantóval, amely teljesen egy kitalált rendszeren és nyelvi alapokon nyugszik, és célja nem az egyszerűség, a közérthetőség, hanem a tudományos megértés.

Az ötlet 2006-ból származik, amikor néhány szláv származású európai kezdte úgy érezni, hogy szükség van egy olyan egyszerű szláv nyelvre, amelyet mindegyikük meg tudna érteni, és ezzel egy átjárót nyitna a népek között. Jan van Steenbergen (született 1970) holland fordító már több, mint 5 éve dolgozik csapatával egy olyan nyelv kialakításában, amelyet minden szláv nép képes lenne megérteni.

A nyelvet latin vagy cirill betűkkel írják. SIL kódja nincs.

Szövegminta[szerkesztés]

Az emberi jogok egyetemes nyilatkozata, 1. cikk:

Vse ľudi rodijut se svobodne i rovne v dostojnosti i pravah. Oni sut obdařene razumom i svestju i imajut postupati jedin do drugogo v duhe bratstva.
Все льуди родијут се свободне и ровне в достојности и правах. Они сут обдарьене разумом и свестју и имајут поступати једин до другого в духе братства.
Minden emberi lény szabadon születik és egyenlő méltósága és joga van. Az emberek, ésszel és lelkiismerettel bírván, egymással szemben testvéri szellemben kell hogy viseltessenek.

Források és jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]