Simonyi Károly Szakkollégium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Simonyi Károly Szakkollégium
EgyetemBudapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
KarVillamosmérnöki és Informatikai Kar
Alapítva2003
Cím1117 Budapest, Irinyi J. út 42.
IgazgatóPiller Trisztán
Befogadólétszám~150

Elhelyezkedése
Simonyi Károly Szakkollégium (Budapest)
Simonyi Károly Szakkollégium
Simonyi Károly Szakkollégium
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 28′ 24″, k. h. 19° 03′ 11″Koordináták: é. sz. 47° 28′ 24″, k. h. 19° 03′ 11″
A Simonyi Károly Szakkollégium weboldala

A szakkollégium célja[szerkesztés]

A Simonyi Károly Szakkollégium lehetőséget nyújt a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának hallgatói számára az egyetemi tanulmányokon felül további szakmai tudás megszerzésére. A szakkollégium tanfolyamain a rendes egyetemi képzést jól kiegészítő elméleti és főként gyakorlati ismeretekre tehetnek szert a résztvevők. A szakkollégium olyan értelmiségi műhely szerepét igyekszik betölteni, ahol a tagok amellett, hogy elhivatottak a szakmájuk iránt, magukénak érzik az értékteremtés, az építkezés, a jobbátevés gondolatát, tudásukat, hozzáállásukat készek továbbadni.

A szakkollégiumon belül működő szakmai körök a projektmunkák és a rendszeresen végzett szakmai munkák inkubátorai. A szakkollégium megteremti a feltételeket az önálló ötletek, elképzelések megvalósításához, cserébe a szakmai munka minőségének megtartását illetve színvonalának emelését várja el a közösség tagjaitól. A szakkollégisták igénybe vehetik a szakkollégium széles eszköztárát, műhelyeit és könyvtárát.

A szakkollégium felépítése[szerkesztés]

A Simonyi Károly Szakkollégium a Schönherz Szakkollégiumból és a Schönherz Kollégium 20-30, esetenként 40 éves múltra visszatekintő szakmai köreiből jött létre. Tagjai a villamosmérnöki és informatikai szakma közel teljes palettáját művelik.

  • AC Studio & Live rendezvényhangosítással, technikai lebonyolítással és stúdiós hangfelvétellel foglalkozó alapítókör.
  • Budavári Schönherz Stúdió alapítókör profilja a videó- és hangfelvételek készítése és vágása, élő televíziós adások lebonyolítása.
  • HA5KFU betűszó amellett, hogy az egyik alapítókört, rádióamatőr klubot jelöli, egyben a hívójelük is.
  • Kir-Dev 2009-ben az akkor már 8 éve működő webfejlesztéssel foglalkozó kör is csatlakozott a szakkollégiumhoz a Kollégiumi Információs Rendszer Fejlesztői és Üzemeltetői csapat.
  • Lego kör robotikával, illetve többek közt alternatív irányítási módszerekkel, űrtechnológiával és mesterséges intelligenciával foglalkozó, projektorientált 2008-ban már a szakkollégiumban alakult kör.
  • schdesign UI, UX, illetve digitális designnal foglalkozó kör, a szakkollégium kreatív alkotóműhelye.
  • Schönherz Elektronikai Műhely (SEM) műegyetemisták számára hozzáférhető, jól felszerelt elektronikai műhelyt működtető körünk, mely az alapító Rádiótechnikai Diákkör jogutódja .
  • SPOT 2015-ben a Schönherz Zoltán Kollégium fotóköre is csatlakozott a szervezethez, akik rendezvényfotózás mellett saját műtermükben is készítenek fényképeket.
Simonyi Konferencia 2019 – Fotó: SPOT

A szakkollégium kapcsolata az ipari partnerekkel igen szoros, hiszen jelentős számban a szakma jeles képviselői a Szakkollégium köreiből, illetve a Kollégiumból és az Egyetemről került ki.

A névadó[szerkesztés]

Simonyi Károly a szakkollégisták számára nem csak a szakma iránt érzett tisztelete és elkötelezettsége miatt, alapos, jól felépített és mesterien megtartott, mérnökgenerációk számára emlékezetes előadásai, valamint a tanítás iránt érzett elhivatottsága miatt meghatározó. 2003 tavaszán az iránta érzett tisztelettől vezérelve vette fel szakkollégium a nevét.

Simonyi Konferencia[szerkesztés]

Jan Jongboom a Simonyi Konferencián – 2014

2019-ben már tizenhatodik alkalommal rendezte meg a Simonyi Szakkollégium a Simonyi Konferenciát mely Magyarország legnagyobb, kizárólag egyetemi hallgatók által rendezett éves szakmai rendezvénye. A rendezvény célja, hogy az érdeklődők számára bemutassa a villamosmérnöki és informatikai szakma legújabb fejlesztéseit és kihívásait olyan előadások keretében, amelyek szakterülettől függetlenül mindenki számára könnyen érthetőek és élvezhetőek.

A konferencia előadásai döntő többsége szabadon megtekinthetők a Budavári Schönherz Stúdió archív adásai közt vagy a szakkollégium youtube oldalán.

Díjai, elismerései[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

A legfrissebb hírek, induló képzések a Simonyi Károly Szakkollégium honlapján avagy facebook oldalán találhatóak.