Scott McKenzie

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Scott McKenzie
Életrajzi adatok
Születési név Philip Blondheim
Született 1939. január 10.
Jacksonville, Florida USA
Elhunyt 2012. augusztus 18. (73 évesen)
Los Angeles[1]
Pályafutás
Műfajok rock, psychedelic rock, hippie rock
Aktív évek 1967 - 1998 (visszavonult)
Hangszer gitár
Tevékenység
Kiadók Ode Records

Scott McKenzie weboldala

Scott McKenzie, Philip Blondheim (Jacksonville, Florida, 1939. január 10.Los Angeles, 2012. augusztus 18.) amerikai énekes. A legismertebb dala a „San Fransisco (Be Sure To Wear Flowers In Your Hair)”, a hippi-generáció emblematikus dala.

Életpályája[szerkesztés]

McKenzie még Blondheimként Észak-Karolinában és Virginiában nőtt fel, ahol az anyja jó barátjának fiával, John Phillipssel, barátok lett. Az 1950-es évek közepén rövid ideig énekelt Tim Rose rockzenész egyik középiskolai bandájában, a The Singing Stringsetben, és később Phillipssel, Mike Boran és Bill Clearyvel alakítottak együttest, nevük, The Abstracts. New Yorkba költözésükkor nevük The Smoothies lett és a banda két női vokalistával bővült.

1961-ben Phillips és McKenzie találkoztak Dick Weissmannel és megalakították a The Journeymentet, amely három albumot vett fel a Capitol Recordsal. Ennek feloszlása után 1964-ben, szerzőtársai létrehozták a nagy sikerű The Mamas And The Papas-t. McKenzie azonban szólókarrierre vágyott, úgyhogy Phillipsék Denny Dohertyvel, Cass Elliottal és Michelle Phillipssel (aki Phillips második feleségével volt), alakították meg a zenekart, majd hamarosan elköltöztek Kaliforniába.

2012. augusztus 18-án 73 éves korában hunyt el.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Integrált katalógustár. (Hozzáférés: 2014. december 31.)
  2. [1]