Scott McKenzie

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Scott McKenzie
Életrajzi adatok
Születési név Philip Blondheim
Álnév Scott McKenzie
Született 1939. január 10.
Jacksonville, Florida
Elhunyt 2012. augusztus 18. (73 évesen)
Los Angeles, Kalifornia
Pályafutás
Műfajok rock, psychedelic rock, hippie rock
Aktív évek 19671998
Hangszer
Tevékenység
Kiadók Ode
IPI-névazonosító 00072032610

Scott McKenzie weboldala

Scott McKenzie, Philip Blondheim (Jacksonville. 1939. január 10.Los Angeles, 2012. augusztus 18.) amerikai énekes. A legismertebb dala a „San Francisco (Be Sure To Wear Flowers In Your Hair)”, a hippi-generáció emblematikus dala.

Életpályája[szerkesztés]

McKenzie még Blondheimként Észak-Karolinában és Virginiában nőtt fel, ahol az anyja jó barátja fiának, John Phillipsnek barátja lett. Az 1950-es évek közepén rövid ideig énekelt Tim Rose rockzenész egyik középiskolai bandájában, a The Singing Stringsetben, és később Phillipssel, Mike Boran és Bill Clearyvel alakítottak együttest, nevük The Abstracts. New Yorkba költözésükkor nevük The Smoothies lett, és a banda két női vokalistával bővült.

1961-ben Phillips és McKenzie találkoztak Dick Weissmannel, és megalakították a The Journeyment, amely három albumot vett fel a Capitol Recordszal. Ennek feloszlása után 1964-ben szerzőtársai létrehozták a nagy sikerű The Mamas And The Papast. McKenzie azonban szólókarrierre vágyott, úgyhogy Phillipsék Denny Dohertyvel, Cass Elliottal és Michelle Phillipsszel (aki Phillips második feleségével volt) alakították meg a zenekart, majd hamarosan elköltöztek Kaliforniába.

2012. augusztus 18-án 73 éves korában hunyt el.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]