Savhalogenidek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Savhalogenid
Példa savhalogenidre: acetil-klorid.

A savhalogenidek oxosavakból származtatható kémiai vegyületek,[1] amelyekben a hidroxilcsoportot halogén helyettesíti.[2]

Ha a sav karbonsav, a vegyületben −COX funkciós csoport található, amelyben egy karbonilcsoporthoz egyszeres kötéssel egy halogénatom kapcsolódik. Az ilyen savhalogenid általános képlete RCOX, ahol R például alkilcsoport lehet, CO a karbonilcsoport, és X a halogén, például klór. A leggyakoribb savhalogenidek a savkloridok, de a legnagyobb mennyiségben (köztitermékként) acetil-jodidot állítanak elő, melyből az ecetsav gyártása során több milliárd kilogramm keletkezik.[3]

A szulfonsavak hidroxilcsoportja is kicserélhető halogénre, ekkor a megfelelő szulfonil-halogenid keletkezik. A gyakorlatban ez csaknem mindig kloridot jelent, vagyis ilyenkor szulfonil-klorid jön létre.

Előállításuk[szerkesztés]

A savhalogenidek gyakori laboratóriumi szintézise karbonsavak és megfelelő halogénezőszerek reakcióján alapul, savkloridok előállításához tionil-kloridot vagy foszfor-pentakloridot, savbromidok készítéséhez foszfor-pentabromidot, míg savfluoridok szintéziséhez cianur-fluoridot alkalmaznak.

Aromás savkloridok előállítása történhet kloroformilezési reakcióval , amely a Friedel–Crafts acilezés egyik speciális, formaldehid reagenst használó változata.

Reakcióik[szerkesztés]

A savhalogenidek meglehetősen reakcióképes vegyületek, melyeket gyakran más szerves vegyületek szintézisének köztitermékeként előállításának elő. A savhalogenidek – többek között – az alábbi módokon reagálhatnak:

  • víz hatására karbonsav keletkezik. A hidrolízis a savhalogenidek legnagyobb mértékben alkalmazott reakciója, ezt használják az ecetsav ipari előállítása során is.
Hydration of Acyl Halide.PNG
Acyl Halide plus Alcohol.PNG
Acyl Halide plus Amine.PNG
Benzen acylowany.svg

A fenti reakciókban HX hidrogén-halogenid is képződik, azaz például savkloridok reakciójában HCl (hidrogén-klorid vagy sósavgáz) is keletkezik.

Többértékű savhalogenidek[szerkesztés]

Adipoil-klorid

Egy molekulának több savhalogenid funkciós csoportja is lehet. Ilyen például az adipoil-diklorid, melynek két savklorid funkciós csoportja van, amint az a jobb oldali szerkezeti képleten is látható. Ez a vegyület a 6 szénatomos dikarbonsav, az adipinsav dikloridja (kettős kloridja). Az adipoil-klorid egyik fontos felhasználása a szerves diaminokkal végzett polimerizációs reakciója, mely a nylon nevű poliamid előállításának alapja. Más szerves vegyületekkel poliészterek előállításához is felhasználják.

A foszgén (karbonil-diklorid, Cl−CO−Cl) rendkívül mérgező gáz, a szénsav (HO−CO−OH) dikloridja. A foszgénben található klóratomok is képesek a savhalogenidek fent említett reakcióval analóg reakciókra. A foszgént többek között a polikarbonát polimerek előállítása során használják.

Általános veszélyek[szerkesztés]

Az illékony savhalogenidek könnyfakasztó hatásúak, mivel a szem felületén belőlük a vízzel reakcióba lépve irritáló hidrogén-halogenid és szerves sav keletkezik. Hasonló problémák léphetnek fel, ha valaki savhalogenid gőzöket lélegez be. A savhalogenidek általában (még a nem illékony vegyületek, például a tozil-klorid is) irritálják a szemet, a bőrt és a nyálkahártyát.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Acyl_halide című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. International Union of Pure and Applied Chemistry. "acyl groups". Compendium of Chemical Terminology Internet edition.
  2. International Union of Pure and Applied Chemistry. "acyl halides". Compendium of Chemical Terminology Internet edition.
  3. Hosea Cheung, Robin S. Tanke, G. Paul Torrence “Acetic Acid” in Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry 2002, Wiley-VCH, Weinheim. doi:10.1002/14356007.a01_045