Santiago de Cuba

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Santiago de Cuba város Kubában, Santiago de Cuba tartomány székhelye. Kuba Havanna utáni második legfontosabb városa egyben az ország fontos kikötővárosa. Területe a hozzá tartozó Antonio Maceo, Bravo, Castillo Duany, Leyte Vidal és Moncada külvárosokkal együtt 704 km². Lakosainak száma a külvárosokkal együtt mintegy félmillió.

A székesegyház

Fekvése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Santiago de Cuba a sziget délkeleti részén Havannától mintegy 870 km-re délkeletre, a Karib-tenger partján egy öbölben fekszik.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Santiago de Cuba városát a spanyol konkvisztádor Diego Velázquez de Cuéllar alapította 1514. június 28-án. 1516-ban a település egy tűzvészben leégett, be hamarosan újjáépült. Ez a város volt a kiindulópontja Juan de Grijalva és Hernán Cortés 1518 évi mexikói, és 1538-ban Hernando de Soto floridai expedíciójának. A város első székesegyháza 1528-ban épült. 1522 és 1589 között Santiago Kuba spanyol gyarmat fővárosa volt. 1553-ban a franciák, 1662-ben az angolok fosztották ki a várost. 1766-ban a várost majdnem teljesen lerombolta egy földrengés. A 18. század végén és a 19. század elején a várost főként Haitiból érkező francia menekültek árasztották el. Ez eredményezte a város mai színes spanyol-afrikai kultúráját.

A forradalom emlékműve

Itt a Santa Efigenia temetőben temették el a nagy költőt és nemzeti hőst José Martit. 1953-ban a kubai forradalom az itteni Moncada laktanya megtámadásával vette kezdetét. A kis csapatot Fidel Castro vezette. 1959. január 1-jén innen, a városháza erkélyéről hirdette ki Castro a kubai forradalom győzelmét.

Az 1976. évi közigazgatási reform előtt Santiago de Cuba volt Oriente Tartomány székhelye, amely magában foglalta a mai Holguín, Las Tunas, Guantánamo, Granma és Santiago de Cuba területét.

Castillo del Morro

Nevezetességei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Santiago de Cuba témájú médiaállományokat.

Híres emberek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]