Sablonvita:Orvosi cikk figyelmeztetés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Szerintem az egész sablon felesleges.

Reklámok esetén jogszabály írja elő, hogy le kell darálni a figyelmeztetést. Ez azért van, mert a reklámok nem pártatlanok: a szer használatára akarnak rábeszélni olyankor is, amikor esetleg nem kellene. (Más kérdés, hogy a figyelmeztetés mennyire fog eltántorítani bárkit is. Szerintem semennyire.) A Wikipédia viszont pártatlan: ez nem indokolja a sablont. Egyébként reklámozni csak recept nélkül kapható szereket szabad, következésképp receptre kapható szereknél nincs jogszabály, ami előírná a figyelmeztetést. Márpedig pont ezek lehetnek igazán veszélyesek.

A sablon első mondata triviális: nem tartalmaz információt. Mindenki tudja, már az óvodás is, hogy egészségügyi kérdésekben orvoshoz kell fordulni. A második mondat pedig egyenesen megtévesztő. Mintha az orvosi szakvélemény nem változnék a tudomány előrehaladtával, vagy mintha a változtatás bármilyen rosszat jelentene a szócikk előző vagy új változatára nézve.

A szócikk elejére tett sablon az olvasónak azt sugallja: ez az információ teljesen megbízhatatlan, nyilván ezért mosakodnak jó előre a szerzők. Gyimhu vita 2014. július 25., 10:35 (CEST)

A sablont nem én hoztam létre, és elég felemás érzéseket kelt bennem is. A magyar Wikipédiát leszámítva semelyik sem használ hasonló figyelmeztető sablont orvostudományi vagy gyógyszerészeti cikkeknél. Persze maga az alapötlet, miszerint a netet böngésző beteg ne az itt olvasottak alapján döntse el, beveszi-e a kék pirulát vagy sem, jó szándékú elgondolás. Főleg, hogy sok esetben sajnos nem csak sugallja, hogy megbízhatatlan a cikk tartalma, hanem valóban az is... Úgy gondolom a kérdésről érdemesebb lenne a kocsmafalon elmélkedni, ahol több szerkesztő is látja és be tud kapcsolódni a vitába, és szavazáson végleg eldönteni, hogy szükségesnek tartjuk-e a figyelmeztetéseket, vagy nem. Üdv: --Kohlins vita 2014. augusztus 2., 03:45 (CEST)
Na, megkerestem a korábbi vitát róla, ami 2011-es. Akkor a szerkesztők többsége támogatta a használatát, igaz, akkor a lap alján kívánták elhelyezni, szemben a mostani gyakorlattal. Ettől függetlenül egy gyors kérdést még megérhet a dolog a kocsmafalon. Üdv: --Kohlins vita 2014. augusztus 2., 04:11 (CEST)

ovábbra is a lap alján helyezendő el. És kell a figyelmeztetés, pont azért, mert manapság igencsak divat lett az "öndiagnoztizálás" internetes cikkek alapján. Sokkal több az idióta, mint hinnéd, aki bármit elhisz, amit az interneten olvas. A betegség peig nem vicc, igen komoly következményei is lehetnek annak, ha valaki pl. Wikipédiából vett hibás információ alapján önkezeli magát. Xiaolong Chinese black dragon.svg Üzenő 2014. augusztus 12., 17:07 (CEST)

Csak a magyarok ilyen buták? Kohlins szerint másutt nincs ilyen. Az angol Wikiben én sem láttam (a többit ritkán nézem). Sőt, az interneten is csak elvétve. Pont a magyar wikibe kell, ahol szinte kéjesen taglaljuk a mellékhatásokat? :-)

A konnektorra nem kell figyelmeztetés, hogy ne nyúlj bele? A permetszerekre is tegyünk figyelmeztetést, hogy ne edd meg? Gyimhu vita 2014. augusztus 13., 08:38 (CEST)

A mangalicazsírra írjuk ki, hogy Vigyázz! Nem igaz, hogy nincs benne koleszterin. Másfélszer annyi van, mint a normál zsírban.

A koleszterin szócikkre meg írjuk ki a figyelmeztetést: Vigyázz! A koleszterin elleni kampány a w:en:statint gyártó gyógyszergyárak világösszeesküvése. A szervezetedben levő koleszterin 80%-át maga a szervezeted állítja elő. Ráadásul ha kevesebb koleszterint eszel, a szervezeted is kevesebbet fog előállítani. Az emberek 2/3-ára (épp ezért) nem hat a koleszterinszegény diéta, mert szélsőséges esetek kivételével az nem táplálkozási, hanem szabályozási probléma (lásd mevalonsav-ciklus). Ilyenkor viszont már segít a statin.

Az sem biztos, hogy a szív- és érrendszeri betegségek a magas koleszterinszint következményei. Csak az biztos, hogy összefüggés van a kettő között. Ezt hová írjuk ki?

Az élet bonyolultabb annál, hogy címkékkel lehetne szabályozni. És a címkéknek is van mellékhatásuk. Gyimhu vita 2014. augusztus 13., 09:04 (CEST)

Szerintem Symbol keep vote.svg maradjon. Ha valaki meghal a saját hülyesége miatt, ne lehessen arra hivatkozni, hogy a temetőbe vezetó „jótanácsot” a Wikipédián olvasták. A sablon a Wikipédia önvédelmét is szolgálja. Ne jöjjön a hiszti, az ostoba sajtócikkek és az értelmetlen perbefogás. OsvátA Palackposta 2016. augusztus 2., 09:54 (CEST)

Symbol keep vote.svg maradjon Egyetértek Teemeah-vel és OsvátA-val, ha ez a figyelmeztető sablon kint van a cikkeken, onnantól már mindenkinek a saját felelőssége, hogy hogyan önkezeli magát. "A konnektorra nem kell figyelmeztetés, hogy ne nyúlj bele? A permetszerekre is tegyünk figyelmeztetést, hogy ne edd meg?" → A mikró használati utasításában is benne van pl., hogy ne rakj bele élő állatot, mióta egy idióta abban akarta megszárítani a macskát. – Sasuke88 Anime eye.svg vita 2016. augusztus 2., 10:22 (CEST)