Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2021-20-2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az ABBA együttes (balról: Benny Andersson, Anni-Frid Lyngstad (Frida), Agnetha Fältskog, és Björn Ulvaeus)
Az ABBA együttes (balról: Benny Andersson, Anni-Frid Lyngstad (Frida), Agnetha Fältskog, és Björn Ulvaeus)

Az ABBA svéd eurodiszkó-együttes, az 1970-es évek második felének világhírre szert tett, máig népszerű, meghatározó zenei formációja. Aktív időszakuk 1972–1982 közöttre tehető, de zenéjük népszerűsége az 1990-es évektől újra emelkedett. A popzene történetében kevés zenekarnak sikerült olyan mítosszá válnia, hogy még felbomlásuk után negyven évvel is világszerte évente három millió lemez fogy zenéjükkel.

A Rune Söderqvist által tervezett hivatalos logó (1976)

Az együttest 1972-ben alapította Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson és Anni-Frid Lyngstad. 1974-ben váltak világszerte ismertté, amikor Waterloo című dalukkal megnyerték az Eurovíziós Dalfesztivált, és attól kezdve éveken át uralták a különböző országok toplistáit. Az ABBA nevet menedzserük, Stig (Stikkan) Anderson találta ki a tagok nevének kezdőbetűiből (Agnetha, Björn, Benny, Anni-Frid). Ez a név bármely nyelvet beszélő számára kimondható, könnyen megjegyezhető, és az első „B”-t tükörképként írva összetéveszthetetlen, ezért a logót rögtön le is védették.

A tagok profi, hazájukban népszerű zenészek voltak már az ABBA előtt is. Benny és Björn saját zenekarában énekelt és zenélt. Agnetha és Anni-Frid sikeres szólókarriert tudhattak maguk mögött. A hetvenes évek elején kezdődtek a közös munkák. A dalokat Benny, a dalszövegeket általában Björn írta, de több számuk szövege és dalaik egy részének címe Stig Anderson munkájának eredménye. Az énekesnők eltérő hangszínei – Agnetha szoprán, Frida mezzoszoprán – jól kiegészítették egymást.

Az első profi módon menedzselt popcsapatnak tekinthető. Ők készítették az első, mai szemmel kezdetleges videóklipeket is, melyek hozzájárultak az együttes népszerűsítéséhez. Nagyszabású koncertkörutak, évente új nagylemez, mindegyiken több nagy sláger jellemezte fennállásuk évtizedét. Népszerűségük sok országban nagyobb volt, mint hazájukban. Dalszövegeik angol nyelvűek, de némelyiknek elkészítették a spanyol, a német, illetve a francia változatát is.

Pályafutásuk során több mint 100 dalt jelentettek meg és kb. 400 millió lemezt adtak el. 2005-ben az Eurovíziós Dalfesztivál 50. évfordulója alkalmából a Waterloo című dalt a verseny történetének legjobb dalává választották. 2010-ben az együttes bekerült a Rock & Roll Hírességek csarnokába, és 2015-ben a Dancing Queen című dalukat is beválasztották a Grammy Akadémia csarnokába, a legjobb felvétel kategóriába.

Az együttes tagjai 10 évvel a megalakulás után 1982 végén elhatározták, hogy szünetet tartanak, ami végül igencsak elhúzódott, és az ABBA végét jelentette. Miután az ABBA 1982-ben feloszlott, Andersson és Ulvaeus több musicalt is írtak, és vittek színpadra, míg Lyngstad és Fältskog sikeres szólókarrierbe kezdett, de ezek a szólósikerek meg sem közelítették a korábbi ABBA-sikerek mértékét.

Személyesen már nem lépnek fel együtt, de 2018 óta tervezik zenei visszatérésüket egy holografikusan megjelenített turné formájában, amelyre néhány, előzetesen nyilvánosságra nem hozott új számot is rögzítettek. A visszatérést különböző okok miatt többször is elhalasztották, 2022 előtt nem várható.