Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2017-6-2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A havasi csóka
A havasi csóka
Repülés közben
Repülés közben

A havasi csóka vagy sárgacsőrű csóka (Pyrrhocorax graculus) a madarak (Aves) osztályába sorolt verébalakúak (Passeriformes) rendjében a varjúfélék (Corvidae) családjának egyik faja. Két alfaja a magashegységekben, más madárfajoknál magasabban költ Spanyolország keleti részeitől Dél-Európán át Észak-Afrikáig és Közép-Ázsiáig, egészen Kína és India hegyvidékeiig. Tojása is alkalmazkodott a ritkás levegőhöz: nagyobb az oxigénfelvétele és kevesebb vizet veszít.

Tollazata fényes fekete, a csőre sárga, a lába vörös. Hangja jellegzetes. Könnyed, akrobatikus röpte közben teljesen kitárja szárnytollait. Egy életre együtt marad párjával. Ragaszkodik fészkelőhelyéhez is, ami igen gyakran egy üreg vagy nagyobb repedés a meredek sziklafalon. A gallyakkal bélelt fészekbe a tojó három–öt fehéres alapszínű, barna pöttyös tojást rak. Többnyire csapatban jár táplálékért a lelegeltetett füves rétekre, ahol nyaranta főleg gerinctelen állatokat, télen növényi táplálékot fogyaszt. Szívesen megjelenik a turisták által látogatott helyeken, ahol további élelemforráshoz is juthat.

Ragadozónak és élősködőnek tartott faj. A mezőgazdasági technológia változása csökkentette egyes populációit, de kiterjedt élőhelye és jelentős állománya miatt globális szinten nincs veszélyben. A klímaváltozás azonban veszélyezteti, mert felfelé tolja kedvelt alpesi élőhelyeit.

Egész elterjedési területén állandó lakó; nem vándorol. Marokkói állománya Málagánál, Dél-Spanyolországban hozott létre egy kisebb csoportot, kóborló egyedei pedig felbukkanhatnak Csehországban, Gibraltáron, Lengyelországban, Magyarországon, Portugáliában és Szlovákiában, valamint Cipruson is.