Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2017-52-1

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Monacói nagydíj: Monte Carlo
Monacói nagydíj: Monte Carlo

A Formula–1 (rövidítve: F1, magyarul rendszerint Forma–1, angolul: Formula One) a legrangosabb nemzetközi autóverseny-sorozat, melynek szabályait a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) határozza meg. A Formula–1-es világbajnokságban nyitott karosszériájú, együléses, atmoszferikus nyomáson működő belső égésű motorral hajtott autók vehetnek részt. A versenysorozat részei a Grand Prix-k (nagydíjak), amelyeket erre a célra kialakított, szilárd burkolatú, zárt vagy városi pályákon rendeznek. Évente két világbajnokot avatnak, egy egyénit és egy konstruktőrt (csapat-világbajnokot). A versenyeket több százmillióan nézik televízión a világ több mint kétszáz országában.

Az első Formula–1-es világbajnokságot 1950-ben rendezték. A Formula–1 történelmi központja Európa, ahonnan a dohányreklámok tilalma, valamint a feltörekvő ázsiai országok gazdasági nyomása miatt kezd kiszorulni. Ma már többek között Malajziában, Kínában, Bahreinben és Szingapúrban is tartanak Formula–1-es nagydíjat. 2012-ben húsz versenyt rendeztek, ebből nyolcat Európában, nyolcat Ázsiában. 1986 óta folyamatosan megrendezik a Formula–1 magyar nagydíjat, ami sokáig az egyetlen olyan futam volt, amelyet volt szocialista országban rendeztek.

Az autók a körülbelül 980 lóerős (a motor kb 820 lóerős, plusz az elektromos motor által fejlesztett 160 lóerő), 15 000 percenkénti fordulatra korlátozott V6-os 1,6 literes turbó motorok (2014-től V6-os turbó motor, korábban V8-as) segítségével elérhetik a 380 km/órás sebességet, egyes kanyarokban 6-7 g-s erő is nehezülhet a versenyzőkre. A versenyeken rendszeresek a technikai újítások. A motor teljesítménye mellett sokat fejlődött az elektronika, az aerodinamika, a felfüggesztés és a gumiabroncsok. Ez a világ egyik legdrágább sportága, a csapatok költségeit nagyrészt szponzorok fedezik.