Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2016-48-2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Eobalaenoptera harrisonikat üldöző óriásfogú cápa
Eobalaenoptera harrisonikat üldöző óriásfogú cápa
Emberi kézben egy megkövesedett cápafog
Emberi kézben egy megkövesedett cápafog

Az óriásfogú cápa (Carcharodon megalodon vagy Carcharocles megalodon) a porcos halak (Chondrichthyes) osztályában a heringcápa-alakúak (Lamniformes) rendjébe, ezen belül a névadó heringcápafélék (Lamnidae) vagy a fosszilis Otodontidae családjába tartozó fosszilis faj. A faj tudományos neve, a megalodon magyarul nagyfogút jelent, mert fogai az élő cápákéihoz képest óriásiak.

Körülbelül 23–2,6 millió éve, vagyis a kora miocén és késő pliocén korok között élt. Rendszertani besorolását már majdnem egy évszázada vitatják, és a vita máig sem dőlt el. Először a heringcápafélék közé sorolták be Carcharodon megalodon tudományos névvel, de lehet, hogy a fosszilis Otodontidae cápacsalád tagja — ebben az esetben Carcharocles megalodon lenne a helyesebb neve. E bizonytalanság miatt a szakirodalomban csak C. megalodon-ként említik.

A valaha is létezett egyik legnagyobb húsevő gerincesként valószínűleg jelentősen befolyásolta korának tengeri élővilágát. A megtalált maradványokból ítélve körülbelül 18 méter hosszú lehetett. Világszerte, így a Kárpát-medencéből is kerültek elő maradványai, tehát kozmopolita élőlény volt. A kutatók szerint körülbelül úgy nézhetett ki, mint egy tömzsibb fehér cápa (Carcharodon carcharias), de annál jóval nagyobb, körülbelül nagy ámbráscet méretű lehetett.