Sablonvita:Kezdőlap kiemelt cikkei/2016-48-2

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Goldmark Péter Károly szócikkét javaslom 1906. december 2-i születésének jubileumi évfordulója alkalmából és tiszteletére.

Az indíték és a kezdeményezés a Kezdőlap vitalapjáról áthozott Peter Carl Goldmark amerikai mérnök (1906)? alábbi szakasz, melyet folytatásra ide hoztam át.

  • A Magyar Nemzet mai száma 2. oldalán jobb alsó sarokban a mai napon születettek közül első helyen Peter Carl Goldmark amerikai mérnök (1906) neve olvasható.
  • Legalább itt javítsuk ki a szarvas hibát, s hívjuk fel a figyelmet a Wikipédiára. Ez a december 2-án napvilágot látott mérnök valójában Budapesten született és szócikke Goldmark Péter Károly néven található.
  • Jövőre születésével jubileumi évfordulós lesz. Javaslom, kerek egy év múlva már mint kiemelt szócikk szerepeljen a Kezdőlapon. Emléke előtt tisztelgésül és a jövő évi jubileum méltó ünneplésére buzdításul idézem a szócikk bevezető sorait:
Goldmark Péter Károly büszkén vállalta őseit. (Nevében a Károly tudatos emlékezés dédnagybátyjára, a zeneszerző Goldmark Károlyra). Maga is vonzódott a zenéhez, késő éveiben szívesen muzsikált a szomszédjában lakó Benny Goodmannel. Pesti középiskolás korában azonban fizikai ismereteivel és készségével lepte meg tanárát. Nem csoda hát, hogy amikor családjával 1920-ban Bécsbe emigrált, a bécsi műszaki egyetemre jelentkezett. Ezután Berlinben folytatta tanulmányait, a charlottenburgi műszaki főiskolán tanult, és dolgozott Gábor Dénes mellett, aki felismerte a fiatal kutató tehetségét, és további kutatásokra ösztönözte. Goldmark Péter Károly visszatért tehát Bécsbe, s itt Ernst Mach professzor irányításával megírta Egy új eljárás ionok sebességének meghatározására című értekezését, amelyet a bécsi tudományos akadémiának nyújtott be.
Már ekkor intenzíven érdeklődött a még gyermekcipőben járó televíziózás iránt. A BBC-ben megindult kísérletek nyomán Goldmark Péter Károly egy olyan berendezést állított össze, amelynek 2,5 x 3,8 cm-es képernyőjén sikerült képet kapnia. Ez 1926-ban történt, Goldmark 20. születésnapján. [...]

Üdv: - *feridiák vita 2015. december 2., 23:27 (CET)Válasz

Kiegészítések[szerkesztés]

  • Születésének 20. évfordulóját 1926-ban (ahogy egy évvel korábban József Attila művészi alkotással) Goldmark mérnöki alkotással ünnpelte meg.
  • Születésének 50. évfordulója szülőhazájában az 1956-os forradalom és szabadságharc éve.
  • Születésének 65. évfordulóján, 1971-ben és december 10-én vette át mestere majd barátja, az ugyancsak Budapesten született Gábor Dénes a holográfia feltalálásáért a fizikai Nobel-díjat.
  • 1977. november 22-én vette át az amerikai elnöktől teljesítményéért a legrangosabb állami tudományos kitüntetést és hunyt el autóbalesetben a Nobel-hét megkezdése után, december 7-én. Magyar nyelvű szócikkének laptörténete 2007. december 6-án, a Nobel-hét kezdőnapján kezdődik és jelenleg ez a befejezése: Már 71. évében járt, amikor az Egyesült Államok elnöke, Jimmy Carter - 14 tudóstársával együtt - neki is átnyújtotta a tudományos munka legmagasabb amerikai elismerését jelentő nemzeti tudományos érdemérmet, a National Medal of Science-t.
  • Az amerikai Nemzeti Tudományos Érmet először az ugyancsak Budapesten született Kármán Tódor professzornak adta át John F. Kennedy elnök 1963. február 18-án a Fehér Házban, majd Teller Ede professzornak Ronald Reagan elnök 1982-ben.
  • Így 2016. december 2-án emlékezünk Goldmark Péter Károly születésének 110. és 2017. november 22-én (mely nap 1991 óta a Magyar Közoktatás Napja) kitüntetésének és december 7-én halálának 30. évfordulójára.

Javaslom, hogy a Better Together, az együtt jobb/jobb együtt jegyében emeljük kiemelt cikk szintjére, majd tegyük ki a Kezdőlapra ennek a kiváló magyar-amerikai mérnöknek és kiemelkedő embernek hídépítő szócikkét. - *feridiák vita 2015. december 3., 08:59 (CET)Válasz

Óriásfogú cápa jelölése[szerkesztés]

Időben javasoltam egy kiemelkedően fontos személyt. Mivel nem kapott támogatást, a jelölést az Óriásfogú cápa szócikkre módosítom, amelynek folyik a kiemelési eljárása, sőt, már a kiemelt státusz elnyeréséhez elég támogatást is megkapta, így nagy valószínűséggel a kiemelt státuszt is megkapja november 25-én. – *feridiák vita 2016. november 11., 13:45 (CET)Válasz

Társainkban, közösségünkben bízva a szócikkajánlót is elkészítettem. – *feridiák vita 2016. november 12., 20:15 (CET)Válasz

A bizalom megalapozott volt, az óriásfogú cápa a kiemelt státuszt megkapta. Jöhet a véglegesítés és mehet a Kezdőlapra. – *feridiák vita 2016. november 26., 20:45 (CET)Válasz

December 1. napján a déli harangszó után a magasban szárnyaló kaliforniai kondor szócikke után a levegőből a mélyvízbe merülve folytattuk kiemelt szócikkekből épülő utunkat: megjelent és a hét végéig az óriásfogú cápa szócikke látható a Kezdőlapon. Köszönet érte egyenként minden résztvevőnek és együtt a jó csapatmunkának, amely eddig vezetett. Hajrá tovább! – *feridiák vita 2016. december 1., 12:48 (CET)Válasz