Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2014-4-1

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az Erkel Ferenc megzenésítette Kölcsey-Hymnus első kiadása
Az Erkel Ferenc megzenésítette
Kölcsey-Hymnus első kiadása

A magyar zene gyökerei a távoli múltba nyúlnak vissza, a zenetudomány analógiák alapján diatonikus siratókban és pentaton dallamokban talált rá a zene ősi forrásaira. A műzene fejlődése a honfoglalás után, a kereszténység felvételével indult el, olyannyira, hogy a gregorián éneken belül a magyar dallamok külön ízzel gazdagították az első összeurópai zenei stílust. Az első neumaírással leírt kottaemlékeink a 11. századból valók, míg a hangmagasság jelzésére alkalmas kották a Pray-kódexben találhatók (12. század vége). A nyugati világi stílust Magyarországra érkező trubadúrok és minnesängerek ismertették meg a királyi udvarokkal. Élénk zenei élet folyt Mátyás udvarában, ahol európai hírű kórus is működött.

A török hódítás idején erősen visszaesett a magyar zene fejlődése, csak a törököktől szabad területeken volt némi mozgás, innen indult a világhír felé Bakfark Bálint lantművész. A törökök kiűzése után a magyar kulturális élet viszonylag gyorsan helyreállt. A zenei élet helyszínei a főúri rezidenciák, az egyház intézményei és a városi zeneélet lettek. Az első Európa-szintű zeneszerzőnk Esterházy Pál volt, akinek Harmonia Caelestis című kantátagyűjteménye összemérhető kora nyugati zenéjével. Esterházy volt Kismarton alapítója, ahol – és majdan utódai révén Eszterházán – pezsgő hangversenyélet alakult ki, és Joseph Haydn köré szerveződött a zenei élet. A korszakban elsősorban külföldről érkezett zenészek tevékenykedtek az országban, de Fusz János személyében kiemelkedő zeneszerző-karmester működött Pozsonyban. Az első magyar zeneszerzőnő Koháry Mária Antónia volt.

A romantika elején alakult ki a verbunkos, a magyar tánczene jellegzetes stílusa. Ez volt az a műfaj, amiből egy igazi magyar műzenei stílus kinőhetett volna, ez azonban saját belső korlátai miatt sem valósulhatott meg. Ebben az időszakban alakult ki a zenés színház, amiből kifejlődött a magyar opera, aminek megteremtője Erkel Ferenc volt. Leghíresebb operái a Hunyadi László és a Bánk bán, mindet hatalmas sikerrel mutatták be. Az első olyan magyar zeneszerző, aki túlnőtt az ország zenekultúrájának keretein, Liszt Ferenc volt. A magyar (cigány) dallamokat át tudta szűrni saját egyéniségén, és egyetemes érvényű darabokat tudott írni felhasználásukkal. Elévülhetetlen érdemei vannak a zenei élet felpezsdítésében, a Zeneakadémia megszervezésében.