Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2014-30-2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A megújult Stari most (Öreg híd) Mostarban
A megújult Stari most
(Öreg híd) Mostarban
Csontváry Kosztka Tivadar: Római híd Mosztárban
Csontváry Kosztka Tivadar:
Római híd Mosztárban

Mostar (ejtsd: mosztár) város Bosznia-Hercegovina déli részén. Hercegovina legnagyobb településeként a Hercegovina-Neretvai kanton székhelye, a boszniai horvátok kulturális, politikai központja. Nevét a városon átfolyó Neretva hídjainak egyikéről, az „Öreg hídról” kapta (szerbhorvátul Most stari vagy Stari most; most = híd, stari = öreg). A középkori oszmán épületegyüttest felvonultató kisváros Bosznia-Hercegovina egyik fő turisztikai látnivalója. Az Öreg híd az UNESCO kulturális örökségének része.

A hidat a polgárháborúban lerombolták, de nemzetközi összefogással újra felépült. 2004. július 23-án avatták fel, és azóta ismét régi alakjában látható. A délszláv háború alatt Mostar számított a horvát kisebbség által kikiáltott, de hivatalosan soha el nem ismert Herceg-Boszniai Horvát Köztársaság de jure fővárosának.

A város etnikailag továbbra is megosztott. A bosnyákoknak és a horvátoknak külön egyetemük és labdarúgócsapatuk is van. A városban a legnépszerűbb sport a labdarúgás; sporttörténeti érdekesség, hogy az első boszniai labdát 1903-ban Budapestről kapták. Mostar jelenleg Hercegovina gazdasági központja, az ipari zóna a város nyugati részén alakult ki. A turisták által is sűrűn látogatott Mostar Bosznia-Hercegovina legmelegebb városa: forró napokon akár 45 °C-ot is mérhetnek.