Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2013-8-1

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Látkép a tévétoronyból
Látkép a tévétoronyból

Zalaegerszeg (németül Egersee, horvátul Jegersek vagy Jagersek; elterjedt rövidítése: "Zeg") Zala megye székhelye, megyei jogú város. A Zalaegerszegi kistérség központjaként számos település tartozik a vonzáskörzetébe. Magyarország 17. legnépesebb városa.

Földrajzi koordinátái: é. sz. 46.84538° és k. h. 16.84721°. Zala megye székhelye, megyei jogú város. A Nyugat-Dunántúlon, a Zala folyó két partján, az osztrák, szlovén és horvát határtól megközelítőleg egyenlő távolságra (50–70 km), Zalai-dombság tájegységben fekszik. Átlagos tengerszint feletti magassága: 156 m. A Balaton tőle keletre 45 km-re található. Távolsága Budapesttől közúton 213, vasúton 239 km. A legközelebbi autópálya-felhajtó 50 km-re van, Nagykanizsa mellett az M7-re.

Írásban először 1247-ből említik Egurscugként, 1293-ban már Egerszeg néven szerepel. Szerepe Kanizsa 1600-as eleste után nőtt meg. Fokozatosan vált Zala vármegye központjává, mai értelemben vett megyeszékhelynek a 18. század óta tehető. Egyike Magyarország legvirágosabb, legzöldebb városainak, 2008-ban elnyerte a Virágos Magyarországért szervező bizottságának legmagasabb díját, az Arany Rózsa-díjat.

Környékén a földkéreg vastagsága 25–27 km, a litoszféráé 60–80 km. A földtörténet során kiemelkedési és lesüllyedési periódusokban váltakozott a tengeri és a szárazföldi üledékképződés a területen. A pliocén kor legfontosabb eseménye a folyóvízi feltöltésből származó kavicstakaró kialakulása. A pleisztocénban lösz fedett be nagy területeket. A felszínen szinte kizárólag a legfiatalabb kőzetek, illetve üledékek találhatóak, a völgytalpakon azonban kibukkanhatnak a felső pannon korúak is.