Sárkány és papucs

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sárkány és papucs
1989-es magyar animációs film
Rendező
Alapmű Szerelem a palackban
Műfaj vígjáték
Forgatókönyvíró
Dramaturg Kalmár András
Hang
Zene
Operatőr
Vágó Hap Magda
Hangmérnök
Gyártásvezető Marsovszky Emőke
Gyártás
Gyártó Pannónia Filmstúdió
Ország  Magyarország
Nyelv magyar
Játékidő 68 perc
Képarány 1,37:1
Forgalmazás
Forgalmazó Magyarország Pannónia Film
Bemutató Magyarország 1990. december 20.
Magyar adó M1, Duna, M2
Korhatár
  • Korhatár nélkül megtekinthető. (M1, Duna, M2)
  • Hat éven aluliak számára nem ajánlott. (M2)
További információk

A Sárkány és papucs 1989-ben bemutatott egész estés magyar rajzfilm, melyben a Kerekasztal-mondakörben játszódik. A forgatókönyvet Dargay Attila, Kertész Balázs, Mikó István és Nepp József írta, a rajzfilmet Hernádi Tibor, Dargay Attila és Nepp József rendezte, a zenéjét Mikó István szerezte. A Pannónia Filmstúdió készítette, a Magyar Televízió forgalmazta. Magyarországon 1990. december 20-án mutatták be a mozikban. A televízióban az M1, a Duna TV és az M2 adta le. A cím kétértelmű: nem csak a történet két fő motívumát jelöli meg, de Arthur király és Guinevra királynő viszonyára is utal. A történet Szerb Antal: Szerelem a palackban című novelláján alapul.

Rövid cselekmény[szerkesztés]

A történetet az udvari bolond dalos-szöveges narrációja kíséri, akinek (talán jogos) meggyőződése a következő:

„Esküszöm, az egész várban
Normálisabb nincsen nálam.”

Camelot vára felett ugyanis gyűlnek a fellegek: Arthur király csak a lovagi tornáknak, a fogadásoknak és lovagjai körében eltöltött lakomáknak él, miközben elhanyagolja szép feleségét, Guinevrát. A királynét megőrjíti a folyamatos csatazaj, így elhatározza, hogy ír Merlinnek, a varázslónak. Ő éppen Indiába készül, de még elküldi a kért szerelmi bájitalt Guinevrának, aki annak rendje és módja szerint pudingba főzi – az egészet, noha a mágus utasításai szerint kis adagokban kellene eljuttatnia elhidegült férjéhez. Az édességre egy nagy G betűt mintáz szilvából.

Az ötlet be is válna, azonban Arthur gyűlöli a szilvát, ezért Peggy, a szobalány szerelme, a legyőzhetetlen Sir Lancelot eszi meg a bűvös édességet. Nyomban bele is szeret a királynéba, akit nem csak az őrületbe kerget szerelmével, de hóbortos ötleteivel a lelkiek mellett még testi sérüléseket is okoz neki. Mivel Merlin már elutazott, az elgyötört Guinevra végül férjénél keres segítséget, akinek mindent bevall, és követeli, hogy küldje el Lancelot-t az udvarból.

Az ürügy az, hogy egy szörnyű sárkány elrabolta Guinevra fél pár papucsát. Lancelot útnak indul, és meg is érkezik a Góliát nevű sárkány barlangjához. Ő éppen békésen horgászik; különben is nyugdíjas, és amúgy semmi oka sem lenne papucsot lopni. A heves lovag támadásait még csak-csak elviseli, de amikor eltörik kedves horgászbotja, fenékbe billenti Lancelot-t. Ekkor a puding csodamód átkerül Góliát Matildka nevezetű házvezetőnőjébe, egy vén boszorkányba, aki azonnal beleszerelmesedik a sárkányba. Szerencsétlen Góliát a Loch Ness tóban keres menedéket. Rajta kívül azonban mindenki jól jár: Arthur és Guinevra házassága megjavul, Lancelot pedig végre ráismer igaz szerelmére, Peggyre. Még a lovag hű paripája, a pesszimista és gyáva (realista) Olivér is társra talál a szolgálólány kis csacsija személyében.

Gyártás[szerkesztés]

A film gyártásában részt vett személyek a következők:[1]

Szereplők[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  1. Sárkány és papucs, Port.hu