Rolan Antonovics Bikov

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Rolan Bikov
(Ролан Антонович Быков)
Rolan Bykov (1).jpg
Született Rolan Antonovics Bikov
1929. október 12.
Kijev
Elhunyt 1998. október 6. (68 évesen)
Moszkva
Állampolgársága
Nemzetisége orosz
Házastársa
 • Lidiya Knyazeva
 • Elena Sanayeva
Foglalkozása színész, filmrendező
Iskolái Borisz Scsukin Színművészeti Főiskola
Kitüntetései
 • A Szovjetunió Állami Díja
 • a Szovjetunió népművésze
 • A Haza Szolgálatáért-érdemrend, IV. osztály
 • Medal "For Distinguished Labour"
 • Medal "For Labour Valour"
 • Vasilyev Brothers State Prize of the RSFSR
 • A Szovjet-orosz Szövetségi Szocialista Köztársaság Művésze
 • A Szovjet-orosz Szövetségi Szocialista Köztársaság Érdemes Művésze
 • Jubilee Medal "In Commemoration of the 100th Anniversary of the Birth of Vladimir Ilyich Lenin"
 • Russian Federation Presidential Certificate of Gratitude
Halál okatüdőrák
Sírhely Novogyevicsi temető

A Wikimédia Commons tartalmaz Rolan Bikov témájú médiaállományokat.

Rolan Antonovics Bikov (oroszul: Ролан Антонович Быков; Kijev, 1929. október 12.Moszkva, 1998. október 6.) orosz, szovjet színész, filmrendező.

Pályája[szerkesztés]

Korán elhatározta, hogy színész lesz, de a felvételi vizsgákon sorra kibukott. Ebben alacsony termete és különös arca is közrejátszhatott. Végül a Vahtangov Színház Scsukin nevét viselő színiiskoláját 1951-ben elvégezve léphetett színészi pályára.

1958-ig a moszkvai ifjúsági színház (Tyeatr Junovo Zrityelja) színésze, 1958–1960-ban a leningrádi Komszomol Színház rendezője. 1957-ben létrehozta és évekig vezette a Moszkvai Állami Egyetem (MGU) amatőr színpadát.

1954-ben állt először kamera elé, attól kezdve több mint száz, különböző hangvételű filmben játszott és a lehető legkülönbözőbb karaktereket, szerepeket alakított. 1959-ben Basmacskin szerepét játszotta Gogol A köpönyeg című elbeszélésének Alekszej Batalov által rendezett filmváltozatában. Egyik legemlékezetesebb alakítását nyújtotta Tarkovszkij Andrej Rubljov-filmjének Szkomoroh szerepében.

Az 1960-as évek elején szakított a színházzal és a Moszfilm stúdióhoz szerződött, ahol előbb színészként, majd – Mihail Romm támogatásával – 1962-től rendezőként is dolgozott. Rendezői pályája filmkomédiák készítésével indult, vonzódása a komikus, különös, sőt bohózati témákhoz később is megmaradt.

A Kornyej Csukovszkij meséje alapján rendezett Ajbolit-66 című kísérleti jellegű filmjét a kritika részéről sok támadés érte, de a mozikban nagy sikert aratott. Egyik méltatója az ún. „filozófiai bohózat műfaj” (жанр философской клоунады) első darabjának nevezte,[1] melyet később több is követett. Filmjeinek egy részét Rolan Bikov a legfiatalabb nézők számára készítette és az egyik legjobb gyermekfilm-rendezőnek bizonyult.

1977-ben a televízióban megvalósíthatta régi tervét, filmre vitte Gogol Az orr című elbeszélését, melyben négy szerepet játszott. A váratlanul komor, sötét interpretáció miatt ezt az alkotását a szovjet időkben csak egy alkalommal vetítették. Egyik legsikeresebb rendezésének az 1984-ben bemutatott Bocsáss meg, Madárijesztő! (Чучело) című filmet tartják, melyért egyszersmind a legtöbb meg nem értést, gáncsoskodást is el kellett viselnie.

1989-től a „Junoszty” alkotói egyesülés művészeti vezetője volt. Ugyanebben az évben gyermek- és ifjúsági film- és televízió központot hozott létre, mely hamarosan nemzetközi alapítvánnyá alakult át, Bikov halála után pedig fölvette a Rolan Bikov Alapítvány nevet.

Bikov számos állami díjban és kitüntetésben részesült.

Források[szerkesztés]

 1. Ivan Karaszev: Nyeisztovij Rolan (orosz nyelven). Argumenti i fakti. (Hozzáférés: 2010. október 31.)