Rolan Antonovics Bikov

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rolan Bikov
Rolan Bykov (cropped).jpg
Születési név Rolan Antonovics Bikov
Született 1929. október 12.
Kijev
Elhunyt 1998. október 6. (68 évesen)
Moszkva
Sírhely Novogyevicsi temető
Állampolgársága
Nemzetisége orosz
Házastársa Elena Sanayeva
Foglalkozása színész, filmrendező
Iskolái Boris Shchukin Theatre Institute
Díjak
  • A Szovjetunió Állami Díja
  • Szovjetunió Népi Művésze díj
  • Order "For Merit to the Fatherland" IV class
  • Medal "For Distinguished Labour"
  • Medal "For Labour Valour"
  • Vasilyev Brothers State Prize of the RSFSR
  • People's Artist of the RSFSR
  • Honored Artist of the RSFSR

Rolan Bikov az IMDb-n
Rolan Bikov PORT.hu-adatlapja
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Rolan Bikov témájú médiaállományokat.

Rolan Antonovics Bikov (oroszul: Ролан Антонович Быков; Kijev, 1929. október 12.Moszkva, 1998. október 6.) orosz, szovjet színész, filmrendező.

Pályája[szerkesztés]

Korán elhatározta, hogy színész lesz, de a felvételi vizsgákon sorra kibukott. Ebben alacsony termete és különös arca is közrejátszhatott. Végül a Vahtangov Színház Scsukin nevét viselő színiiskoláját 1951-ben elvégezve léphetett színészi pályára.

1958-ig a moszkvai ifjúsági színház (Tyeatr Junovo Zrityelja) színésze, 1958–1960-ban a leningrádi Komszomol Színház rendezője. 1957-ben létrehozta és évekig vezette a Moszkvai Állami Egyetem (MGU) amatőr színpadát.

1954-ben állt először kamera elé, attól kezdve több mint száz, különböző hangvételű filmben játszott és a lehető legkülönbözőbb karaktereket, szerepeket alakított. 1959-ben Basmacskin szerepét játszotta Gogol A köpönyeg című elbeszélésének Alekszej Batalov által rendezett filmváltozatában. Egyik legemlékezetesebb alakítását nyújtotta Tarkovszkij Andrej Rubljov-filmjének Szkomoroh szerepében.

Az 1960-as évek elején szakított a színházzal és a Moszfilm stúdióhoz szerződött, ahol előbb színészként, majd – Mihail Romm támogatásával – 1962-től rendezőként is dolgozott. Rendezői pályája filmkomédiák készítésével indult, vonzódása a komikus, különös, sőt bohózati témákhoz később is megmaradt.

A Kornyej Csukovszkij meséje alapján rendezett Ajbolit-66 című kísérleti jellegű filmjét a kritika részéről sok támadés érte, de a mozikban nagy sikert aratott. Egyik méltatója az ún. „filozófiai bohózat műfaj” (жанр философской клоунады) első darabjának nevezte,[1] melyet később több is követett. Filmjeinek egy részét Rolan Bikov a legfiatalabb nézők számára készítette és az egyik legjobb gyermekfilm-rendezőnek bizonyult.

1977-ben a televízióban megvalósíthatta régi tervét, filmre vitte Gogol Az orr című elbeszélését, melyben négy szerepet játszott. A váratlanul komor, sötét interpretáció miatt ezt az alkotását a szovjet időkben csak egy alkalommal vetítették. Egyik legsikeresebb rendezésének az 1984-ben bemutatott Bocsáss meg, Madárijesztő! (Чучело) című filmet tartják, melyért egyszersmind a legtöbb meg nem értést, gáncsoskodást is el kellett viselnie.

1989-től a „Junoszty” alkotói egyesülés művészeti vezetője volt. Ugyanebben az évben gyermek- és ifjúsági film- és televízió központot hozott létre, mely hamarosan nemzetközi alapítvánnyá alakult át, Bikov halála után pedig fölvette a Rolan Bikov Alapítvány nevet.

Bikov számos állami díjban és kitüntetésben részesült.

Források[szerkesztés]

  1. Ivan Karaszev: Nyeisztovij Rolan (orosz nyelven). Argumenti i fakti. (Hozzáférés: 2010. október 31.)