Moszfilm Stúdió

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Moszfilm Stúdió
Entrance to Mosfilm Studios.jpg
Mosfilm Studios Entrance Sign Moscow.jpg
Típus
Alapítva 1920. január 30.
Székhely Moszkva
Cím Москва, ул. Мосфильмовская, дом 1
Iparág
A Moszfilm Stúdió weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Moszfilm Stúdió témájú médiaállományokat.

A Moszfilm Stúdió (Мосфильм) Oroszország legnagyobb és leghíresebb filmstúdiója. A Szovjetunió fennállása alatt több, mint 2500 játékfilmet készítettek. Innen került ki a világhírre szert tett szovjet-orosz alkotások többsége, Eisenstein filmjeitől kezdve Tarkovszkij első filmjeiig.

A filmstúdiót 1920-ban alapították az orosz filmipar akkori két legnagyobb vállalkozója, Alekszandr Hanzsonkov (1. sz. filmgyár) és Jermoljev (3. sz. filmgyár) filmkészítő műhelyeinek államosításával. A műtermek 1920 elején kerültek állami tulajdonba, a filmvállalkozásokat egy 1923. augusztusi rendelettel szüntették meg, ezt követően jött létre a Moszfilm őse, a Goszkino.

1927-ben egy új, komplex filmstúdió építését kezdték meg Moszkva egyik zöldövezeti részén, ebből lett az egyesített Szojuzkino filmvállalat, nevét 1935-ben Moszfilm-re változtatták. A második világháború idején, 1941 augusztusától 1943 végéig az egyesített szovjet filmstúdiók részeként Kazahsztán fővárosában, Alma-Atá-ban működött.

Napjainkban a Moszfilm gazdasági társaság formájában, de állami tulajdonban folytatja tevékenységét. 2005-ben a társaságot 10 önálló alkotói műhelyre bontották. Műtermeit, helyiségeit, berendezéseit, filmgyártó kapacitását az alkotói műhelyek és más filmvállakozások veszik bérbe.

Források[szerkesztés]