Roberto Faenza

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Roberto Faenza
SzületettRoberto Faenza
1943. február 21. (81 éves)
Torino
Állampolgárságaolasz
HázastársaBenedetta Barzini (1969–)
Foglalkozásafilmrendező
Kitüntetései
  • David di Donatello for Best Director (1993)
  • David Giovani (2005)

A Wikimédia Commons tartalmaz Roberto Faenza témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Roberto Faenza (Torino, 1943. február 21. –) olasz filmrendező.

Életpályája[szerkesztés]

A római Filmművészeti Főiskolán 1964-ben szerezte meg diplomáját. Dolgozott Londonban is, majd visszatért Olaszországba.

Munkássága[szerkesztés]

Az új olasz film nagy reménységeinek egyike. Első alkotását, az Eszkalációt (1968) Mar del Platában és Locarnóban vetítették nagy sikerrel. Kedveli az allegorikus kifejezési formát, a jelképeket, a modern hangvételt. 1978-ban ő rendezte a Forza Italia! című filmet, amely az olasz Kereszténydemokrata Párt 30 éves politikáját mutatta be. 1990-ben filmrendezője volt Az agglegény című filmnek, amelyben Keith Carradine, Miranda Richardson, Kristin Scott Thomas és Max von Sydow játszottak. 1993-ban mutatták be a Jónás, aki a cethal gyomrában élt című filmjét, amellyel Juliet Aubrey David di Donatello-díjat nyert, és a 18. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztiválon az Ökumenikus zsűri díját is elnyerte. 1995-ben az Állítja Pereira című film volt Marcello Mastroianni utolsó olasz filmje, amely David di Donatello-díjat kapott a legjobb főszereplőnek járót.

Filmjei[szerkesztés]

Díjai[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Ábel Péter: Új Filmlexikon, 1. kötet, Akadémiai Kiadó, Budapest, 1971. 299. old.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Roberto Faenza című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]