Robert Ingersoll

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Robert Ingersoll
Robert G. Ingersoll
Robert G. Ingersoll
Született Robert Green Ingersoll
1833. augusztus 11.[1][2][3]
Dresden
Elhunyt 1899. július 21. (65 évesen)[1][2][3]
Dobbs Ferry
Állampolgársága amerikai
Foglalkozása
Halál oka szívelégtelenség
Sírhely Arlingtoni Nemzeti Temető
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Robert Ingersoll témájú médiaállományokat.

Robert Green Ingesoll (1833. augusztus 11.1899. július 21.) amerikai polgárháborús veterán (az ezredesi rangig vitte), politikai vezető és szónok. A szabadgondolkodás aranykorának ideje alatt kiállt az agnoszticizmus védelmében.

Élete[szerkesztés]

Robert Ingersoll Drezdában, New Yorkban született. Apja, John Ingersoll a rabszolgafelszabadítás prédikátora, akinek radikális nézetei miatt a család gyakran költözni kényszerült, mielőtt végleg letelepedett volna Peoriában, Illinois államban.

Az amerikai polgárháború beköszöntével besorozták a 11. Illinois Lovasezredbe, ahol parancsnoki kinevezést kapott. Az ezred harcolt a silói csatában. Ingersollt később foglyul ejtették, majd szabadon engedésekor megfogadta, soha többé nem harcol, ami gyakori felfogás volt a háború korai szakaszában.

A háború után az Illinois állambeli legmagasabb ügyvédi posztot töltötte be. Lelkes támogatója volt a Republikánus Pártnak, habár soha nem töltött be semmilyen választott pozíciót. Ennek ellenére aktív párttag volt.

Ügyvédi pályafutása[szerkesztés]

Választóbeszédéről híres, melyet James G. Blaine elnökké választásának érdekében mondott. A beszéd sikertelen volt, ám a megtisztelő "Tolldíszes Lovag" becenevet kapta, és a politikai szónoklat egyik alapmodellje lett. Ismert még szintén egy választóbeszédért, amely a "Boldog Harcos" nevet kapta, ezenkívül védett egy New Jersey-i embert, akit istenkáromlással vádoltak.

Szónoki karrierje[szerkesztés]

Beszédeit fejből mondta, olykor mégis megesett, hogy több mint 3 órásra sikeredett az előadás. Radikális nézetei a vallásról, rabszolgatartásról, a női egyenjogúságról és más témákról, megelőzték ügyvédi hírnevét. Az illinois-i republikánusok próbálták rávenni, hogy induljon a kormányzói választáson azzal a feltétellel, hogy titokban tartja agnoszticizmusát a kampány alatt. Ezt elutasította, mivel erkölcstelennek tartott bármit is eltitkolni a nagyközönség előtt.

Beszédeiben támogatta a szabadgondolkodást és humanizmust, gyakran űzött tréfát a vallásból. Ezért a sajtó sokszor támadta, de már semmi sem tudta megállítani növekvő népszerűségét.

Halála[szerkesztés]

Ingersoll vértolulásos szívelégtelenségben halt meg 65 évesen. Nem sokkal halála után nagybátyja, Clinton P. Farrell összegyűjtötte beszédeinek másolatait és kiadatta.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Robert_G._Ingersoll című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.
  1. ^ a b Robert G. Ingersoll
  2. ^ a b SNAC. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. ^ a b Find a Grave. (Hozzáférés: 2017. október 9.)