Rick Raphael

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rick Raphael
Született1919. február 20.[1][2]
New York
Elhunyt1994. január 4. (74 évesen)[3][1][2]
Golden Valley
Állampolgárságaamerikai
Foglalkozása
SablonWikidataSegítség

Rick Raphael (New York, 1919. február 20.Golden Valley, Minnesota, 1994. január 4.) amerikai tudományos-fantasztikus író.

Élete[szerkesztés]

Apja Louis Nevin Raphael, anyja Viola Louise Raphael (született: Viola Louise Felix) voltak. 1936 és 1946 között at Amerikai Hadseregben szolgált, kapitányi rendfokozattal szerelt le. Ezután tudományos-ismeretterjesztő újságíróként tevékenykedett a nyomtatott sajtó, a televízió és a rádió területén. 1959-ben az Idaho állambéli Boise-ben a KBOI rádióállomás hírigazgató-helyettese lett. 1965 és 1969 közt Frank Church szenátor sajtótisztviselője, majd J. C. Penney munkatársa volt.

Irodalmi pályafutását 1959-ben kezdte, ekkor publikálta az Astounding magazinban első novelláját A Filbert is a Nut címen. 1965-ben jelent meg The Thirst Quenchers című műve, amelyet német nyelvre is lefordítottak Strahlen aus dem Wasser címmel. Code Three című novellája 1963-ban jelent meg, ezt később más műveivel egybedolgozta, s Once a Cop címen regényformában is kiadta. A munka a közeljövőben játszódik, ahol rendkívüli események történnek azokon a szuper-gyorsforgalmi utakon, amelyeken akár 500 kilométeres sebességgel száguldanak a járművek. E munkája is megjelent németül, Die fliegenden Bomben címmel. A téma jellemző Raphael technika-orientált fantasztikumára, amelyben a jelenlegi problémákat, jelen esetben az egyre gyorsabb, egyre nehezebben kezelhető járművek forgalmát jövőbeli környezetbe helyezte át. A művet Hugo-díjra is jelölték. 1958-ban vette feleségül Elizabeth L. Van Schaickot, hat gyermekük született.

Magyarul egyetlen novellája jelent meg a Galaktika 19. számában 1975-ban A félnótás címen.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Internet Speculative Fiction Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. a b Vegetti Catalog of Fantastic Literature (olasz nyelven)
  3. Freebase-adatdump. Google

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Rick Raphael című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.