Reszkessetek, betörők! 4.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Reszkessetek, betörők! 4.
(Home Alone 4)
2002-es amerikai televíziós film
Rendező Rod Daniel
Producer Mitch Engel
Műfaj
  • karácsonyi film
  • televíziós vígjáték
Forgatókönyvíró
Főszerepben
Zene Teddy Castellucci
Operatőr Peter Benison
Gyártás
Gyártó Fox Television Studios
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Forgatási helyszín Dél-afrikai Köztársaság
Játékidő 89 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Eredeti adó USA ABC
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Kronológia
ElőzőReszkessetek, betörők! 3.
KövetkezőReszkessetek, betörők! 5. – Testvérek akcióban
További információk
SablonWikidataSegítség

A Reszkessetek, betörők! 4. (eredeti cím: Home Alone 4) 2002-ben bemutatott amerikai bűnügyi filmvígjáték, amelynek a rendezője Rod Daniel, a producere Mitch Engel, a forgatókönyvírói Debra Frank és Steve L. Hayes, a zeneszerzője Teddy Castellucci. A tévéfilm a Fox Television Studios gyártásában készült.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2002. november 3-án az ABC-n sugározták a televízióban, Magyarországon 2003. október 29-én adták ki DVD-n.

Ez a 4. Reszkessetek, betörők!-film. A film visszahoz pár főszereplőt az első két részből, többek között Kevin McCallistert, de már minden szereplőt új színész játszott. A film kultúrája és technológiája a késő 1990-es és 2000-es évek elejével azonosul, az 1990-es években játszódó eredeti film szereplői azonos korúak maradtak. Ez az egyetlen film a sorozatban, amelyet az Amerikai Egyesült Államokon kívül forgattak. Bár Chicagóban játszódik, Dél-Afrikában készült. A történet Kevin McCallister (Mike Weinberg) körül forog, aki megpróbálja megvédeni jövőbeli mostohaanyja házát a régi nemezisétől, Marvtól (French Stewart) és feleségétől, Veratól (Missi Pyle).

Cselekmény[szerkesztés]

A történet elején a McCallister család Chicagói háza látható. Kevint, Kate-et, Buzzt és Megant meglátogatta Peter, aki elvált Kate-től, mivel szerelmes lett milliárdos kolléganőjébe. Bejelenti, hogy Natalie szeretne megismerkedni velük, ezért be akarja mutatni a gyerekeknek az otthonát. Mindhárman nemet mondanak, mert Kate-hez sokkal inkább ragaszkodnak. Később Peter bejelenti, hogy elveszi Natalie-t, így a gyerekek mostohaanyja lesz, amit Kate igen meglepődve fogad.

Kevinnek elege lesz abból, hogy Buzz Kate távollétében a szolgájának és játékszerének használja őt. Taxival elutazik Natalie házához, ahol rögtön találkozik a morcos és flegma Mr. Presscottal, aki Natalie főkomornyikja. Natalie, Peter és a mézes-mázas házvezetőnő, Molly lelkesen fogadják őt, s ajándékul egy luxushálószobát is adnak Kevinnek. A következő pár napban a fiú gondtalanul pihen a házban és a hatalmas udvaron, mivel remek kosztot kap, temérdek szórakozóeszköze van és a kiszolgálók minden óhaj-sóhaját teljesítik. Azonban szemet szúr neki Mr. Presscott gyanús viselkedése.

Egyik nap Natalie és Peter távollétében Kevin észreveszi, hogy régi nemezise, Marv és Vera, a felesége be akar törni a házba, mivel minél többet akarnak tudni a királyi családról, amelyet Natalie és a kiszolgálói hamarosan megvendégelnek. Marv egy távkapcsolóval kikapcsolja a riasztóberendezést, s így bejut az épületbe. Kevin csapdába csalja őket a fürdőszobában, amely egy hatalmas árvízzel zárul. Mikor Marv és Vera szökni készülnek, Kevin a komornyikhívón keresztül hívni próbálja Mr. Prescottot, de se kép, se hang. Így a bűnözőknek nyoma vész.

Natalie és Peter a megérkezésnél már csak a hatalmas árvizet látják, amiért kissé leszidják Kevint. Hiába mondogatja, hogy betörők jártak a lakásban, sem Peter, sem Natalie nem hisz neki, s a váratlanul feltűnő Mr. Prescott is megerősíti, hogy tudomása szerint nem volt semmiféle betörés. A következő napokban Kevin összebarátkozik Molly-val, aki elhessegeti a fiú állítását, miszerint Mr. Presscott a betörők beépített embere. Pár nap múlva meglátogatja a házat Kate, Buzz és Megan, mivel hoztak néhány plusz holmit Kevinnek, s közben beszélgettek Peter-rel és Natalie-val Kevin dolgairól. Közben a fiú bemutatja Buzz-nak és Megan-nak vadonatúj karácsonyi ajándékait.

Kis idő múlva elérkezik a nap, amikor a királyi család meglátogatja Natalie-ékat. Rajtuk kívül Natalie és Peter a munkatársaikat is meghívják. Mivel utólag kiderül, hogy a család repülőjáratát törölték a rossz időjárás miatt, mással állnak elő: bejelentik a munkatársaiknak, hogy eljegyezték egymást. A rendezvényen azonban Marv és Vera is részt vesz, mondván, hogy ők is segítenek a megszervezésben. Kevin, látva őket, segítségért kiált, de Mr. Presscott nem hisz neki, s leszidja. A fiú bezárja a lakájt a hűtőkamrába, s csapdát állít a bűnözőknek. Ez azonban balul sül el, s Kevin így tönkreteszi az ünnepséget.

A következő napokat Kevin csapdakészítéssel tölti, mert tudja, hogy Marv és Vera a királyi trónörökös elrablására készülnek, amikor a család meglátogatja Natalie-t, Peter-t és Kevint. A csapdák elkészülnek, s miközben Peter és Natalie a repülőtérre tartanak a királyi családért, Kevin a borospincébe zárja Mr. Prescottot. Ám ugyanekkor elkapja Molly, s beismeri, hogy ő az emberrablók beépített embere. Bezárja a fiút a pincébe Mr. Prescott mellé, s beengedi a bűnözőpárost az épületbe.

A főkomornyik a pincében elmondja Kevinnek, hogy morcos viselkedésének komoly oka van: nem szereti az állását, mert megerőltető, de fél felmondani, mert másutt nem látnák szívesen. Kevin azonban ráveszi, hogy nem kell folytatnia a munkáját, csak mert fél attól, ami a felmondásnál várna rá. Mr. Prescott beteszi a fiút az ételszállító liftbe, amivel kijut a pincéből, s csapdába csalja a betörőket, akik így kénytelenek feladni a házban való cselszövésüket. A végen Molly majdnem leütötte a fiút, ám Mr. Prescott közbelép, kiütve a hölgyet.

A rendőrök, a királyi család és Kevin családja is Kevint ünnepli, Natalie azonban dühös Molly és Mr. Prescott elvesztéséért – utóbbi felmondott. A királyi család – a kis trónörökös javaslatára – Kevinéknél karácsonyoznak, hálájuk jeléül. Natalie így egyedül marad, mivel Peter bejelentette, hogy Kate-el sokkal boldogabban érzi magát, így visszaköltözik hozzájuk.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang
Kevin McCallister Mike Weinberg Penke Bence
Marv French Stewart Holl Nándor
Vera Missi Pyle Dögei Éva
Mr. Prescott Erick Avari Orosz István
Molly Barbara Babcock Molnár Zsuzsa
Peter McCallister Jason Beghe Viczián Ottó
Kate McCallister Clare Carey Balázs Ágnes
Natalie Joanna Going Solecki Janka
Buzz McCallister Gideon Jacobs Szűcs Balázs
Megan McCallister Chelsea Russo Kántor Kitty
Magyar változat

A szinkront az HBO készítette.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]