Republikánusok (Németország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Republikánusok, Németország szócikkből átirányítva)
Republikánusok

Adatok
ElnökTilo Schöne
ElnökhelyettesAndreas Wirtz, Mike Baumgartel

Alapítva1983. november 26.
PártújságDeutschland REP-ORT
Tagok száma4.533[1] (2014. december 31.)
Ideológia
Weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Republikánusok témájú médiaállományokat.

A Republikánusok (német: Die Republikaner, REP) jobboldali populista párt Németországban. A párt a protest-szavazatokra épít, programjának sarokpontja a bevándorló-ellenesség.

A pártot 1983-ban alapította Franz Handlos és Eckhard Voigt, a Keresztényszociális Unió (CSU) volt tagjai. A pártot egy ideig a korábbi Waffen-SS őrmester és televíziós talk show műsorvezető Franz Schönhuber vezette. Jelenleg Tilo Schöne a pártvezér

Az 1980-as években a Republikánusoknak több képviselője volt az Európai Parlamentben és Baden-Württemberg állam parlamentjében. Baden-Württembergben egészen 2001-ig voltak képviselői helyeik. Azóta támogatottságuk megcsappant, általában 1-2% Bajorországban és még Baden-Württembergben is csak mintegy 3,5%, ami az 5%-os parlamentbe jutási küszöb alatt van.

Németország legsikeresebb (és legradikálisabb) szélsőjobboldali pártjai, a Német Nemzeti Demokrata Párt (NPD) és a Német Népi Unió (DVU) ajánlottak már választási szövetséget a Republikánusoknak, ők azonban ezt azzal az indoklással utasították vissza, hogy nem működnek együtt alkotmányellenes pártokkal. A REP egyik helyi vezetője ennek ellenére a szászországi választások előtt szabotálta pártja regisztrálását, hogy ezzel az NPD-nek segítsen. Az eset után éles viták kezdődtek a REP-en belül arról, hogy csatlakozzanak-e az NPD-hez.

A 2005-ös szövetségi választásokon az NPD 1,6, a REP 0,6%-ot szerzett és egyik sem jutott be a Bundestagba. A Republikánusok a legjobban Rajna–Pfalz és Baden-Württemberg államokban szerepeltek, mindkét helyen 1,1%-ot kaptak.

Irodalom (angolul)[szerkesztés]

  • Hans-George Betz: Politics of Resentment: Right-Wing Radicalism in West Germany. In: Comparative Politics. Vol. 23, No. 1. (October, 1990) JSTOR Link
  • Hans-George Betz: The New Politics of Resentment: Radical Ring-Wing Populist Parties in Western Europe. In: Comparative Politics. Vol. 25, No. 4. (July, 1993) pp. 413-427. JSTOR Link

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Rechenschaftsbericht der Parteien über das Jahr 2014 (2. Teil – Übrige anspruchsberechtigte Parteien). Bundestagsdrucksache 18/8475, S. 269 (PDF; 75,8 MB)

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]