René Ortubé

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(René Ortube szócikkből átirányítva)
René Ortubé
Személyes adatok
Teljes névRené Marcelo Ortubé Betancourt
Születési dátum1964. december 26.
Születési helyLa Paz, Bolívia
Egyéb foglalkozásKönyvelő
Nemzeti játékvezetés
ÉvekBajnokságStátusz
19922009I. LigaJátékvezető
Nemzetközi játékvezetés
ÉvekKonföderációStátusz
19922009FIFA-tagJátékvezető
SablonWikidataSegítség

René Ortubé (La Paz, 1964. december 26.) bolíviai nemzetközi labdarúgó-játékvezető. Teljes neve: René Marcelo Ortube Betancourt. Hobbija: az utazás, a zene és az olvasás. Polgári foglalkozása: könyvelő.

Pályafutása[szerkesztés]

Labdarúgó-játékvezetőként[szerkesztés]

Stílusa[szerkesztés]

A tehetségen kívül rengeteg adottság - például: jó fizikai- és reakcióképesség, szabálytudás, a valóság megörökítésének művészete -, ami megegyezik a személyiségi jegyekkel, valamint az évek alatt összegyűjtött tapasztalatok határozzák meg a játékvezetők minőségbeli különbségét. A kapcsolattartás érdekében nagyon fontos az idegennyelv tudása, a nemzetközi játékvezetőktől FIFA elvárja, hogy angolul, németül, franciául vagy spanyol nyelven képesek legyenek kommunikálni - írni és olvasni.

Átlagos magasságú (171 cm), testfelépítése, izomzata (75 kg) biztosította, hogy atlétikai mozgással esemény közelben lehessen. Alkalmazott taktikája elősegítette azt a hozzáállást, hogy a játékszabályok és azok szelleméből eredő döntések biztosítsák a játék szolgálatát. Szabályalkalmazása határozott, ítélkezése következetes, játékos párti sportember. Átfogó figyelemmel és gyors reagálókészséggel rendelkezik. Kifogástalan fizikai- és szellemi állapota biztosította, hogy a valósághoz viszonyított taktikája eredményes legyen. Fellépése erélyes, de nem erőszakos, szolgálata nem részrehajló. Szabályszerűen büntette a durvaságot, az alattomos játékot, a túlzott erő alkalmazását illetve a súlyosan sportszerűtlen magatartást. Fegyelmezési módszere alkalmazkodik a szabályi előírásokhoz, feleslegesen nem kapkodja el a lapok osztogatását.

Nemzeti játékvezetés[szerkesztés]

1992-ben lett hazája legfelső szintű labdarúgó-bajnokságának játékvezetője. A nemzeti játékvezetéstől 2009-ben, a FIFA 45 éves korhatárát betöltve vonult vissza.

Nemzetközi játékvezetés[szerkesztés]

A Bolíviai labdarúgó-szövetség Játékvezető Bizottsága 1992-ben terjesztette fel nemzetközi játékvezetőnek, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) bíróinak keretébe. Több nemzetek közötti válogatott- és klubmérkőzést vezetett. A nemzetközi játékvezetéstől 2009-ben, a FIFA 45 éves korhatárát betöltve vonult vissza.

Világbajnokság[szerkesztés]

Dél-Korea és Japán közösen rendezte a XVII., a 2002-es labdarúgó-világbajnokság döntő mérkőzéseit, ahol a Svédország 2–1 Nigéria (2:1) csoporttalálkozón szolgálhatott játékvezetőként. Vezetett mérkőzéseinek száma: 1

Amerika Kupa[szerkesztés]

Az 1997-es Copa América a 38. kiírás volt, amely a Dél-amerikai válogatottak első számú tornája. A tornát a CONMEBOL szervezte, melynek a házigazdája Bolívia volt, ahol ParaguayChile (1:0) csoportmérkőzést koordinálta.

A 2001-es Copa América a 40. kiírás volt, amely a Dél-amerikai válogatottak első számú tornája. A tornát a CONMEBOL szervezte, melynek a házigazdája Kolumbia volt, ahol Ecuador–Chile (1:4) és a PeruMexikó (1:0) csoporttalálkozókat irányította.

A 2004-es Copa América a 41. kiírás volt, amely a Dél-amerikai válogatottak első számú tornája. A tornát a CONMEBOL szervezte, melynek a házigazdája Peru volt, ahol Costa Rica–Chile (2:1) csoportmérkőzést valamint a bronztalálkozót, a Kolumbia–Uruguay (1:2) összecsapást vezette.

A 2007-es Copa América a 42. kiírás volt, amely a Dél-amerikai válogatottak első számú tornája. A tornát a CONMEBOL szervezte, melynek a házigazdája Venezuela volt, ahol Mexikó–Ecuador (2:1) csoporttalálkozó bírója lehetett. Vezetett mérkőzéseinek száma: 6

Konföderációs kupa[szerkesztés]

Szaúd-Arábia rendezte a 3., az 1997-es konföderációs kupadöntőt, ahol az Egyesült Arab EmírségekDél-Afrika (1:0) és az Egyesült Arab Emírségek–Csehország (1:6) csoportmérkőzéseket vezette. Vezetett mérkőzéseinek száma: 2

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]