Recado rojo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Recado rojo
A recardo rojo összetevői
A recardo rojo összetevői
Típusfűszerkeverék, pác
Nemzet, országMexicó, Belíz
Alapanyagokannatto, oregano, római kömény, szegfűszeg, fahéj, fekete bors, szegfűbors, fokhagyma, só
A Wikimédia Commons tartalmaz Recado rojo témájú médiaállományokat.

A Recado rojo (spa. "vörös hír") egy mexikói fűszerkeverék, melyet főleg húsok pácolásához használnak. Fő összetevői: annatto, oregano, római kömény, szegfűszeg, fahéj, fekete bors, szegfűbors, fokhagyma és .[1][2] Az őrölt annatto magvak a keveréket vörösre festik, ami a kész ételnek is erős narancs-vörös színt kölcsönöz.

Használata[szerkesztés]

A pasztát közvetlenül a húsokra dörzsölik, vagy citromlében, vízben, olajban, esetleg ecetben oldják fel és a húsok pácolására használják.

Az így ízesített húsokat grillezik, melegen füstölik, sütőben vagy bő zsiradékban sütik. Használják az empanádák és tamálék tésztájához is.

A tacos al pastor [3] és egyes chorizo fajtáknak is fűszere. [4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. McGee, Harold. On food and cooking: the science and lore of the kitchen. New York, NY: Scribner, 398. o. (2004). ISBN 0-684-80001-2. Hozzáférés ideje: 2011. december 26. 
  2. Bayless, Rick & Deann Groen. Authentic Mexican: Regional Cooking from the Heart of Mexico. New York, NY: William Morrow/HarperCollins Publishers, 65–67. o. (2007). ISBN 0-06-137326-5. Hozzáférés ideje: 2011. december 26. 
  3. Achiote Paste Recipe | Bon Appetit. www.bonappetit.com. (Hozzáférés: 2020. május 1.)
  4. Super Food Nerds: Make Your Own Chorizo (angol nyelven). Cooking Channel. (Hozzáférés: 2020. május 1.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Recado rojo című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.