Rebbie Jackson

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rebbie Jackson
Életrajzi adatok
Születési névMaureen Reillette Jackson
Született1950. május 29.
(73 éves)
Gary, Indiana
 Egyesült Államok
GyermekeiAustin Brown
SzüleiKatherine Jackson
Joe Jackson
IskoláiTheodore Roosevelt High School
Pályafutás
MűfajokR&B, pop, soul
Aktív évek1974
Hangszerénekhang
Tevékenység
KiadókColumbia, MJJ
A Wikimédia Commons tartalmaz Rebbie Jackson témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Maureen Reillette „Rebbie” Jackson (házas nevén Maureen Brown; USA, Gary, Indiana, 1950. május 29.) amerikai énekesnő; a legidősebb testvér a Jackson családban. Először testvéreivel lépett fel Las Vegasban 1974-ben, majd szerepelt a The Jacksons televíziós sorozatban. 1984-ben jelent meg első albuma, a Centipede, melyre Smokey Robinson, Prince és Michael Jackson is írt számokat; az utóbbi által írt Centipede című dal Rebbie legsikeresebb dala lett. Az 1980-as években még két albuma jelent meg: a Reaction 1986-ban és az R U Tuff Enuff 1988-ban. Tíz év után jelent meg következő, máig utolsó albuma, a Yours Faithfully, 1998-ban.

Karrierje[szerkesztés]

Miután részt vett családja Las Vegas-i műsorában, majd tévévarietéjében, Rebbie szólókarrierbe kezdett, eleinte más előadók – például Lou Rawls és Chaka Khan – háttérénekeseként. 1984-ben megjelent saját albuma, melynek címadó dala, a Centipede a 24. helyet érte el a Billboard Hot 100 és a 4. helyet a Billboard Hot R&B Singles slágerlistáján. Az album arany minősítést kapott. Későbbi számai is sikereket értek el az R&B listán, bár a pop listán kevésbé. Az 1980-as években még két albuma jelent meg, a Reaction és az R U Tuff Enuff, mindkettő ütősebb hangú az előzőnél, de csak mérsékelt sikert arattak. Rebbie ezután tíz évig nem jelentkezett új anyaggal, leszámítva, hogy énekelt egy dalt (Forever Young) a Szabadítsátok ki Willyt! 2. filmzenealbumán. 1996-ban megjelent egy válogatásalbum, mely pár, az első három albumról véletlenszerűen összeválogatott számon kívül tartalmazta az Eternal Love című dalt is, mely korábban csak egyik kislemeze B oldalán szerepelt.

1998-ban jelent meg legutóbbi albuma, a Yours Faithfully, melynek csak címadó dala jelent meg kislemezen, közepes sikert aratva. Rebbie ezután egy időre ismét visszavonult a zenei élettől, csak 2001-ben lépett fel 4 hónapig Las Vegasban, műsorában saját számain kívül régi Motown-slágereket és még öccsei számait is énekelte. Fia, Austin Brown gitározott.

Családi élete[szerkesztés]

Rebbie élete nem bővelkedik a Jackson család többi tagjára jellemző botrányokban. 1968-ban összeházasodott Nathaniel Brownnal, három gyermekük született: két lány, Stacee és Yashi, akik a Geneva együttesben énekelnek, és egy fiú, Austin, aki szintén énekesi karrierbe kezdett.

1965-ben Rebbie édesanyjával és a család több tagjával együtt Jehova tanúja lett, férjével együtt ma is ezt a vallást követik.

Diszkográfia[szerkesztés]

Albumok[szerkesztés]

Kislemezek[szerkesztés]

Videóklipek[szerkesztés]

  • Centipede (1984)
  • You Send the Rain Away (1986)
  • Plaything (1988)
  • Yours Faithfully (1998)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]