Raymond Loewy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Raymond Loewy
Raymond Loewy LOC.png
Született 1893. november 5.
Párizs
Elhunyt 1986. július 14. (92 évesen)
Monte-Carlo
Állampolgársága
Nemzetisége francia-amerikai
Foglalkozása ipari formatervező
Iskolái
  • Párizsi Egyetem
  • Lycée Chaptal
Aktív évek 1909 - 1980
Beceneve „Amerika megformálója”[1]

Raymond Loewy weboldala
Raymond Loewy az IMDb-n
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Raymond Loewy témájú médiaállományokat.

Raymond Loewy (Párizs, 1893. november 5.Monte-Carlo, 1986. július 14.) francia származású amerikai iparművész és formatervező. Számtalan ma már klasszikusnak mondható céges embléma és jármű formaterve köthető nevéhez.

Élete[szerkesztés]

Raymond Loewy 1893. november 5-én született Párizsban Maximilian Loewy bécsi újságíró és francia felesége, Marie Labalme gyermekeként. Franciaországban folytatta tanulmányait, ahol mérnöki diplomát szerzett. Az első világháborúban (1914-1918 között) a francia hadseregben szolgált hadi mérnökként, a harcok során megsebesült, megkapta a Francia hadikeresztet (Croix de Guerre) majd 1919-ben emigrált az USA-ba. 1938-ban kapta meg az állampolgárságot.

Első munkája az „új világban” áruházi kirakatrendezés volt, majd később olyan magazinoknak volt illusztrátora, mint a Vogue, a Harper's Bazaar és a Wanamaker's. 1929-ben kapta az első ipari formatervezéssel kapcsolatos megbízását, amikor Gestetner Dávid magyar származású angol vállalkozó felkérte, hogy tervezze újra egy sokszorosító gépét ”a szépség, a funkció, és egyszerűség” jegyében, hogy az tetszetősebb legyen. A feladatott Loewy három nap alatt teljesítette (a terv annyira sikeres volt, hogy 40 éven át nem is változtattak rajta). Ezután saját céget alapított és hamar felkapott tervező lett. 1949-ben már a Time magazin címlapján is szerepelt.

Aktív évei alatt több magán és állami cégnek dolgozott és számtalan jármű, gép, ház, használati tárgy és céges emblémák formatervét alkotta meg sikerrel. Olyan cégeknek dolgozott, mint a Coca-Cola, a United Airlines, a Shell, az Exxon, az IBM, a BMW, a General Motors, az amerikai posta, a Lucky Strike vagy a NASA. Ő tervezte a GG1 és S1 elektromos mozdonyok külső megjelenését, az Air Force One elnöki repülőgép (VC–137B típusú Boeing 707-es) külső dekorációját, hozzájárult a Saturn I és a Saturn V rakétafokozatok külső megjelenéséhez, és a Skylab űrhajók belső kialakításához, a Greyhound buszok kinézetét és logóját is ő alakította ki.

1980-ban visszavonult és 1986. július 14.-én halt meg Monte-Carlóban.

Szakmai karrier[szerkesztés]

Népszerű előadó volt. Olyan intézményekbe hívták meg előadást tartani, mint a Massachusetts Institute of Technology, a Columbia Egyetem, és a Leningrádi Egyetem. Három tervező céget alapított, ezek: Raymond Loewy and Associates, New York; Raymond Loewy International, London; és Compagnie de I'Esthetique Industrielle, Párizs.

Loewy nem csak a külső, áramvonalas megjelenéssel törődött. Példaként a Sears Roebuck & Company cég számára 1934-ben tervezett Coldspot fantázianevű hűtőszekrényben elsőként alkalmazott rozsdamentes alumínium polcokat. A hűtőszekrény éves eladási darabszáma 60 000-ről 275 000-re ugrott fel két év alatt.

Művei[szerkesztés]

  • The Locomotive: Its Aesthetics (1937)
  • Never Leave Well Enough Alone (1951) (önéletrajz)
  • Industrial Design (1951)

Képek[szerkesztés]

Járművek[szerkesztés]

Arculat[szerkesztés]

Egyéb használati tárgyak, belső terek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The man who shaped America

Források[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Raymond Loewy témájú médiaállományokat.

További információk[szerkesztés]