Rachel Stone – Mindent vagy semmit

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rachel Stone – Mindent vagy semmit
(Heart of Stone)
2023-as amerikai film
RendezőTom Harper
Producer
Vezető producerTom Harper
Műfaj
Forgatókönyvíró
Főszerepben
ZeneSteven Price[1]
OperatőrGeorge Steel
VágóMark Eckersley
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő122 perc[2]
Forgalmazás
ForgalmazóNetflix
Bemutató
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
További információk
SablonWikidataSegítség

A Rachel Stone – Mindent vagy semmit (eredeti cím: Heart of Stone) 2023-ban bemutatott amerikai akciófilm, amelyet Tom Harper rendezett Greg Rucka és Allison Schroeder forgatókönyve alapján.[3] A főbb szerepekben Gal Gadot, Jamie Dornan, Alia Bhatt, Sophie Okonedo és Matthias Schweighöfer látható.

Amerikában és Magyarországon 2023. augusztus 11-én mutatták be a Netflixen.[4][5]

Cselekmény[szerkesztés]

Az olasz Alpokban, egy síparadicsomban az MI6 ügynökei, Parker, Yang és Bailey, Rachel Stone technikus támogatásával, azt a feladatot kapják, hogy kiszabadítsák Mulvaneyt, egy fegyverkereskedőt, aki ott szerencsejátékot játszik egy amerikai haditengerészeti SEAL-hadműveletben, amelyet valahogy élőben közvetítenek. Amikor Yangot rajtakapják, amint Mulvaneyt próbálja elaltatni, tűzharc tör ki. Parkernek sikerül Mulvaneyt egy drótkötélpályára menekítenie, míg a csapat lefelé tart a hegyről, hogy szembeszálljon Mulvaney biztonsági embereivel.

Stone sérülést színlel, hogy hátramaradjon, és kapcsolatba lépjen egy Jack nevű titokzatos ügynökkel, aki valószínűsíthető információkkal látja el őt arról, hogyan lehet biztonságosan lejutni a hegyről, és semlegesíteni az érkező biztonságiakat. Sikerül elkerülnie a kapcsolatot a csapatával, akik nem veszik észre, hogy beépült; Mulvaney kiszabadítása közben látszólag ciánt vesz be, hogy öngyilkos legyen.

Londonban Stone-t megdorgálja a felettese, Nomad, amiért kockáztatta az álcáját. Az Alpokban látott hacker jelenléte miatt Stone felfedezi, hogy ő Keya Dhawan, egy árva, aki indiai bűnszövetkezetekkel áll kapcsolatban. Stone szervezete, a "Charta" (amelyről Bailey sejti, hogy létezik) kiszivárogtatja az MI6-nak Keya tartózkodási helyét, és elküldi őket, hogy kövessék őt, miközben Stone még mindig álcázva van. Megérkezésükkor egy csapat zsoldos támad rájuk. Jack megparancsolja Stone-nak, hogy evakuáljon, de ő megtagadja, és visszamegy, hogy megmentse a csapatot, az álcája rovására. Miután elmenekülnek, Stone elárulja, hogy ő egy Charter ügynök.

Parker meggyilkolja Yangot és Bailey-t, és leleplezi magát, mint Keya-val együttműködő kettős ügynök. Bevallja, hogy titokban megölte Mulvaney-t, a Charta küldetéseinek irányítására használt kvantumszámítógép megtalálására irányuló küldetése részeként. Parker méreggel bénítja meg Stone-t, mielőtt egy olyan eszközt ültetne belé, amely trójai falóként működik a Charta rendszereibe való beszivárgás érdekében. Amikor Stone-t a Charter főhadiszállására viszik, az eszköz elkezdi feltörni a biztonsági rendszert. Stone kivágja az eszközt, de a hackerek megtudják és Nomad felfüggeszti Stone-t.

Nomad találkozik a Charta másik 3 "királyával", akik felfedik, hogy Parker egy MI6-ügynök volt, akit szándékosan hagytak meghalni egy 8 évvel ezelőtti, a Charta által elszúrt csecsenföldi akció során. Miután a hackerekből megtudták, hogy a "Szív" parancsnoki rendszere egy Afrika feletti léghajón található, Parker és Keya a hajóhoz repülnek. Stone elfogja őket, de nem tudja megakadályozni, hogy elfoglalják a Szívet és elpusztítsák a hajót. Elvágja a helikopterükhöz vezető kötéllétrát, és ő és Keya ejtőernyővel a sivatagba zuhannak.

Keya tájékoztatja Stone-t, hogy biometrikusan titkosította a Szívet, és nélküle használhatatlan. Egy dzsip felveszi Stone-t és Keya-t, és egy faluba viszi őket, amiről kiderül, hogy Parker csapdája. Keyát elfogják, Stone pedig megszökik, végül egy másik Charter-ügynök menti meg. Stone Izlandra megy, ahol Parker egy egyetemi szuperszámítógépet használ a Szív kiaknázására.

Parker a Szívvel megöli a másik 3 Charta-királyt és több ügynököt, valamint csapdába ejti a Charta-t a bunkerükben, ahol nincs levegőellátás; Keya kiábrándul belőle, mivel csak anyagi haszonszerzésre akarta használni a Szívet. Segít Stone-nak elkerülni egy csali helyszínre állított robbanást, és átirányítja Parkerhez és a Szív valódi helyére. Parker rájön, hogy Keya elárulta őt, és megpróbálja rákényszeríteni, hogy oldja fel a Szív titkosítását. Stone időben érkezik, hogy megmentse őt, és sikerül megölnie Parkert. Keya a Szívvel visszaállítja a bunker oxigénellátását, és visszaadja azt a Charternek.

Négy héttel később Stone meglátogatja Keyát a börtönben, és munkát ajánl neki a Chartánál. Ezután újabb küldetésre indulnak Stone, Jack és Keya.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[6]
Rachel Stone Gal Gadot Horváth Lili
Parker Jamie Dornan Szatory Dávid
Nomad Sophie Okonedo Kocsis Mariann
Kőr bubi Matthias Schweighöfer Molnár Levente
Bailey Paul Ready Szatmári Attila
Yang Jing Lusi Solecki Janka
Tref király B.D. Wong
Keya Dhawan Alia Bhatt Mikecz Estilla
Ivo Archie Madekwe Ember Márk
Mulvaney Enzo Cilenti Megyeri János
Káró király Glenn Close Menszátor Magdolna

Magyar változat[szerkesztés]

A szinkront a Direct Dub Studios készítette el.

A film készítése[szerkesztés]

2020 decemberében jelentették be, hogy Gal Gadot leszerződött a film főszerepére, amely a tervek szerint a Mission: Impossible-filmsorozathoz hasonló franchise kezdete lesz. Tom Harperrel folytattak tárgyalásokat a rendezésről.[7] 2021 januárjában Harper megerősítette, hogy a Netflix megvásárolta a film forgalmazási jogait.[8] A forgatókönyvet Allison Schroeder írta.[9] 150 millió dolláros gyártási költségvetéssel a Netflix egyik legdrágább filmje lett.[10]

A forgatás 2022. január 26-án kezdődött Senalesban, majd 2022. március 8-án folytatódott Londonban.[11] A forgatás második üteme a következő hónapban Reykjavíkban került sor.[12] A negyedik ütem Lisszabonban volt.[13] A film készítése 2022. július 28-án fejeződött be.[14]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Steven Price Scoring Tom Harper's 'Heart of Stone'. Film Music Reporter , 2023. június 16. [2023. június 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. december 16.)
  2. Heart of Stone (12A). BBFC , 2023. július 25. [2023. július 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. december 16.)
  3. Heart of Stone. Writers Guild of America West . [2022. november 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. december 16.)
  4. Jackson, Angelique: Heart of Stone Trailer: Gal Gadot, Jamie Dornan and Alia Bhatt Star in Action-Packed Netflix Movie. Variety , 2023. június 17. [2023. augusztus 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. december 16.)
  5. Mozi-, stream- és sorozatkalendárium 2023. IGN. (Hozzáférés: 2023. december 16.)
  6. Rachel Stone – Mindent vagy semmit az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  7. Fleming, Mike Jr.: Skydance Media Sets Gal Gadot To Star In Heart Of Stone, Original Spy Franchise In Mold Of Mission: Impossible & 007. Deadline Hollywood , 2020. december 2. [2020. december 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. december 16.)
  8. Fleming, Mike Jr.: Netflix Wins Auction For Skydance Spy Thriller Heart Of Stone; Gal Gadot Starring & Tom Harper Directing. Deadline Hollywood , 2021. január 15. [2022. május 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. december 16.)
  9. Zacharek, Stephanie: Netflix's Heart of Stone Is a Mission: Impossible Wannabe That Mostly Misses (amerikai angol nyelven), 2023. augusztus 11. [2023. augusztus 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. december 16.)
  10. Hermanns, Nadia: "It's Always Going To Go A Bit Wrong": Heart of Stone's Surprisingly Biggest Filming Challenge Explained By Director (angol nyelven). ScreenRant , 2023. augusztus 21.
  11. Daniels, Nia: Gal Gadot, Jamie Dorman film Heart of Stone in the UK. KFTV , 2022. március 7. [2022. május 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. december 16.)
  12. From Iceland — Netflix To Shoot A Movie In Downtown Reykjavík (amerikai angol nyelven). The Reykjavik Grapevine , 2022. március 25. [2022. június 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. december 16.)
  13. Evans, Chris: Heart of Stone starring Gal Gadot and Jamie Dornan to film in Portugal. Kemps Film and TV Production Services Handbook , 2022. június 14. [2022. július 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. december 16.)
  14. Heart of Stone: Everything to know before watching the Gal Gadot, Alia Bhatt starrer (angol nyelven). Filmfare , 2023. augusztus 11. (Hozzáférés: 2023. december 16.)

További információk[szerkesztés]