Raúl Bravo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Raúl Bravo
Személyes adatok
Teljes névRaúl Bravo Sanfélix
Születési dátum1981április 14. (43 éves)
Születési helyGandía, Spanyolország
Állampolgárságspanyol
Magasság176 cm
Poszthátvéd
Klubadatok
Jelenlegi klubjaPAE Véria
Felnőtt klubok1
IdőszakKlubMérk.(Gól)
2000–2001 Real Madrid C7(0)
2001–2002Real Madrid B28(2)
2001–2007Real Madrid85(5)
2003 Leeds United5(0)
2007–2011Olimpiakósz78(0)
2009 CD Numancia6(0)
2011–2012Rayo Vallecano6(0)
2012–2013Beerschot AC12(0)
2013–2014Córdoba CF30(1)
2014–PAE Véria
Válogatottság2
2002–2004 Spanyolország14(0)
1 A felnőtt klubokban játszott mérkőzések és gólok csak a bajnoki mérkőzések adatait tartalmazzák. Utolsó elszámolt mérkőzés dátuma:
2011. július 19.
2 Utolsó elszámolt válogatott mérkőzés dátuma:
2007. szeptember 23.
A Wikimédia Commons tartalmaz Raúl Bravo témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Raúl Bravo Sanfélix (Gandía, 1981. április 14. –) spanyol válogatott labdarúgó, jelenleg a görög PAE Véria hátvédje.

Pályafutása[szerkesztés]

A Real Madridban[szerkesztés]

Habár Raúl Bravo a Valenciához közeli Gandía szülötte, ennek ellenére mégis a Real Madrid saját nevelésű játékosának számított, így ő is egy volt a spanyol csapat megannyi tehetséges fiatalja közül, aki a csapat híres „utánpótlásgyárából” került ki. Raúl Bravo végigjárta a szamárlétrát klub és válogatott szinten egyaránt. 2001. október 6-án mutatkozhatott be először a Real Madrid csapatában az Athletic Bilbao elleni mérkőzésen, ahol Bravo a megsérült Roberto Carlos helyére állhatott be. Néhány hónap alatt nagyot fordult a fiatal labdarúgóval a világ, mivel a szezont az akkor csak negyedik ligás C csapatban kezdte, s az esztendő végére a „királyi gárda” felnőtt csapatában találta magát. A 2001–02-es szezon végére Bajnokok Ligája-győztes lett és ő lett Roberto Carlos első számú tartalékja a védelem bal oldalán. Sejthető volt, hogy a csúcsformában játszó brazil mellett a fiatal spanyol nem nagyon rúghat labdába.

Kölcsönben a Leedsnél[szerkesztés]

2003-ban kölcsönadták a Leeds United FCnek, ahol mindössze öt mérkőzésen léphetett pályára.

Visszatérés Madridba[szerkesztés]

2003 nyarán Leedsből visszatért Madridba, de nem a védelem bal oldalán, hanem a védelem tengelyében játszott többnyire Pavónnal és Helguerával. A 2003–04-es idényben nem játszott rosszul, de néha bizonytalankodott, s az idény végére kikerült a kezdőcsapatból. A következő három szezonban sem tudta hosszú időre visszaszereznie helyét a Real Madrid kezdőcsapatában, bár amikor játszott, akkor rendre nem vallott szégyent, de kiélezett helyzetekben gyakran vétett kapitális hibákat, ami annak is köszönhető, hogy Vanderlei Luxemburgo és Fabio Capello sem a balhátvéd posztján játszatta, hanem inkább vésztartalékként vetették be a védelem különböző pontjain. 2006 tavaszán három évvel meghosszabbította az akkor lejáró szerződését, de nyilvánvaló volt számára, hogy sokáig nem maradhat Madridban, mivel a spanyol Miguel Torres és a brazil Marcelo rendre jobb teljesítményt nyújtott, mint ő. A 2006–07-es szezonban csak elvétve küldte pályára Fabio Capello, s gyakran a csapat utazó keretébe sem fért be, bár nyújtott néma vigaszt számára, hogy 2003 után újra spanyol bajnok lehetett. Az idény végén már nem maradhatott tovább Madridban, s inkább Görögországba igazolt.

Az Olimbiakószban[szerkesztés]

2007 júliusában nyilvánvalóvá vált, hogy Raúl Bravo a görög Olimbiakószba igazol. A görögök láttak még fantáziát a védőben, s 1,5 millió euró ellenében sikerült megszerezniük a spanyol hátvédet. Raúl Bravo négy évre írt alá, s ezzel az üzlettel évente 1,3 millió eurót keresett. Az első görögországi szezonjában a hátvéd meglehetősen kevés mérkőzésen jutott szóhoz, s ennek az egyik fő oka az volt, hogy Raúl Bravót meglehetősen sok sérülés hátráltatta az idényben. A következő szezonban már sikerült bejátszania magát a kezdőcsapatba, s egykori nevelőegyesülete, a Real Madrid elleni Bajnokok Ligája mérkőzéseken is kiválóan játszott. A 2009-es esztendő már nem sikerült valami rózsásan a játékos számára, mivel a csapat új edzője, Ernesto Valverde fegyelmi vétségek miatt száműzte a csapatból. Nem sokkal később Bravo több hónapra lesérült, s miután felgyógyult, a görög élcsapat kölcsönadta a spanyol bajnokság egyik kiesés ellen menekülő együttesének, a Numanciának. A spanyol bajnokságba visszatérő Bravo nem találta a közös hangot új csapatával, s mindössze 6 mérkőzésen lépett pályára. 2009 nyarán visszatért Görögországba, ahol visszaszerezte a helyét a kezdőcsapatban. A játékosnak minden bizonnyal jót tett a száműzetés, mivel a meccseken kiváló formában játszott, s ennek eredményeként az idényben több mint 30 mérkőzésen lépett pályára az Olimbiakósz szerelésében. A 2010–11-es szezonban ismét Ernesto Valverde lett az Olimbiakósz edzője, akivel Bravo továbbra sem volt jó viszonyban, ennek ellenére a spanyol védő 18 mérkőzésen lépett pályára az idényben, s végül görög bajnoki címet ünnepelhetett. Az edzőjével való folyamatos összecsapások miatt szerződését nem hosszabbította meg a görög klub, s az idény végén átadólistára került.

A Rayo Vallecanoban[szerkesztés]

A 2011-es átigazolási időszak utolsó napjaiban Raúl Bravo a Rayo Vallecano csapatához szerződött ingyen, miután lejárt a szerződése a görög Olimbiakósznál.

A válogatottban[szerkesztés]

Raúl Bravo a spanyol válogatottban 2001. augusztus 21-én mutatkozhatott be Magyarország ellen. Iñaki Sáez rendre meghívta a válogatott keretébe, de a spanyol hátvédsor általában nélküle állt össze. 2004-es labdarúgó-Európa-bajnokságon Puyol sérülése miatt mindhárom csoportmérkőzésen kezdőként kapott szerepet, a spanyol csapat azonban nem jutott tovább a csoportjából. A 2004-es Európa-bajnokság után már többször nem húzhatta fel a spanyol válogatott mezét.

Források[szerkesztés]

  • Dénes Tamás, Rochy Zoltán - Eb kalauz 2004 - A XII. Labdarúgó Európa-bajnokság könyve, Poligráf Kiadó, Budapest, 2004.