RMS Carmania

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
RMS Carmania
A Carmania egy képeslapon
A Carmania egy képeslapon
Hajótípus
Tulajdonos
ÜzemeltetőCunard
Illetőségi kikötő Liverpool, Nagy-Britannia
ÚtvonalLiverpool - New York
Pályafutása
ÉpítőJohn Brown & Company, Clydebank
Építés kezdete1904. május 17.[1]
Vízre bocsátás1905. február 21.
Szolgálatba állítás1905. december 2.
Szolgálat vége1932.
Honi kikötőLiverpool
Sorsa1932-ben lebontják
Általános jellemzők
Vízkiszorítás30 000 t
Hossz198,24 m (teljes)
Szélesség22 m
Merülés8,3 m
Hajtómű13 gőzkazán, 3 Parsons-gőzturbina, 3 hajócsavar
Sebesség18 csomó (33 km/h)
FegyverzetSegédcirkálóként a világháborúban:
8 db 12 cm ágyú

Férőhelyek száma2650 fő

I: osztály: 300
II. osztály: 350

III. osztály: 2000 (1440 1923-tól)
A Wikimédia Commons tartalmaz RMS Carmania témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az RMS Carmania[m 1] (I) egy 1905-ben szolgálatba állított transzatlanti óceánjárója volt a bri Cunard Line hajótársaságnak. Az első világháborúban segédcirkálóként vetették be és a háború elején trinidadi ütközetben elsüllyesztette a német Cap Trafalgar segédcirkálót. Ez számít az egyetlen olyan esetnek, mikor két óceánjáróból átalakított hadihajó ütközött meg egymással. A háború után ismét visszatért a polgári személyszállításhoz, mígnem 1931-ben szolgálaton kívül nem helyezték. 1932-ben Blyth-ben lebontották.

A hajó[szerkesztés]

A hajót 1905. február 21-én bocsátották vízre a John Brown & Company clydebanki gyárában. Mikor a Carmania és testvérhajója, a Caronia szolgálatba álltak a Liverpool-New York útvonalon, még a Cunard legnagyobb hajóinak számítottak. A Carmania gőzturbinákat kapott, míg a Caronia négyszeres expanziójú gőzgépeket.[2] A két azonos hajó különböző hajtóművekkel való felszerelése lehetőséget adott a hajóiparnak az összehasonlításra, és nem hagyott kétséget a turbinameghajtás előnyeivel szemben.[1] A két hajót még az különböztette meg egymástól, hogy a Carmania fedélzetén két magas ventilátorral is rendelkezett, melyek a Caroniáról hiányoztak.

Első New Yorkba tartó útját 1905. december 2-án kezdte meg és december 10-én érkezett meg oda 7 nap, 9 óra és 31 perc alatt teljesítve a 2835 tengeri mérföldes távot, ami 15,97 csomós átlagsebességet jelentett.[1] Ezen az útvonalon 1905 és 1910 között közlekedett. 1910 júniusában nagy tűz ütött ki a fedélzetén. 1913 októberében keletnek tartva fogta a Volturno segélykérő rádiójeleit és a viharban több hajótöröttet mentett ki, amiért a legénysége több tagja és a kapitányát, James Clayton Barr kitüntetésben részesültek.[3]

A háború kitörésekor a Carmaniát a brit haditengerészet Liverpoolban segédcirkálóvá alakította, és fegyverzetként nyolc darab 120 mm-es ágyút kapott. Noel Grant kapitány (captain) parancsnoksága alatt a karibi térségbe küldték, hogy itt és a dél-atlanti óceán északi részén őrjáratozzon. A bermudai Shell-öböl érintésével délnyugatnak hajózott, és 1914. szeptember 14-én felfedezte a német Cap Trafalgar segédcirkálót, amint az épp szenet vételezett a Brazíliához tartozó Trindade sziget (Trinidad) mellett. A két hajó elkeseredett tűzharcot vívott, és súlyos károkat okoztak egymásnak. A két fél egyszerre szakította meg a harcot, a Carmania a fedélzetén tomboló és megfékezhetetlennek tűnő tűzvész miatt, a Cap Trafalgar pedig a vízvonal alatt elszenvedett egyik kritikus találat miatt, ami vízbetörést okozott a géptermébe.[4] A német hajó gyorsan oldalára dőlt és süllyedni kezdett, a legénysége elhagyta a fedélzetét. A két szénszállítója, a Pontos és az Eleonore Woermann kimentette a túlélőit (279 vagy 303 főt összesen). Az összecsapásban 16 (más források szerint 51) német tengerész veszítette életét, köztük a hajó parancsnoka, Julius Wirth korvettkapitány is.

A Carmania is erősen megdőlt a vízbetörések miatt, és a hajó orr-része lángokban állt. Legénységéből 6 fő esett el, és 26 fő sebesült meg, hárman súlyosan. Az erős lángok miatt hátszéllel továbbhajózva délnyugatnak hagyta el a helyszínt, a német hajótöröttek kimentésével emiatt nem tudott foglalkozni. Emellett az Eleonore Woermann kéményfüstjéről azt feltételezték, hogy egy újabb német hadihajó közeledik, ami miatt szintén igyekeztek eltávolodni. A Cap Trafalgar saját pozíciót is megadó rádiójelzéseire a Kronprinz Wilhelm segédcirkáló is ide tartott, de a Cap Trafalgar már elsüllyedt, mire ideért. Brit csapdától tartva nem indult a Carmania üldözésére, bár amilyen rossz állapotban volt, könnyen elsüllyeszthette volna.

A Carmaniát a segítségére érkező brit hadihajók előbb az Abrolhos-szigeteknél lévő titkos brit bázishoz, majd Pernambucóhoz kísérték. Innen Gibraltárba hajózott, ahol kijavították a sérüléseit. Ezt követően a portugál vizek közelében és az atlanti szigeteknél cirkált. 1916-ban csapatszállítóvá alakították át, és Gallipoli-félszigetnél került alkalmazásra. A háború után a kanadai csapatok hazaszállításában segédkezett.

1920-tól kezdve ismét személyszállítóként működött. Az 1923-as modernizálása ellenére elavulttá vált és 1932-ben lebontották.

A Carmania harangja a Temzén Londonnál horgonyzó Wellington szlúp fedélzetén van állandó jelleggel kiállítva.

Képek[szerkesztés]

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. A hajónév előtti három betű – RMS – a Royal Mail Ship (Királyi Postahajó) rövidítése.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c (1906) „The New Turbine Liner Carmania”. International Marine Engineering 11 (January), 1–6. o, Kiadó: Marine Engineering. (Hozzáférés: 2018. február 3.)  
  2. Carmania. Chris' Cunard Page
  3. Capt. Barr Cites Log On Volturno. Says Carmania's Part in Rescue Work Was Misrepresented in English Reports.”, New York Times, 1913. október 27. (Hozzáférés: 2010. február 26.) „The Cunard liner Carmania arrived yesterday from Liverpool with forty-three survivors from the Volturno, including twenty-two women and children who had been rescued by the Leyland steamship Devonian and landed at Liverpool.” 
  4. Krieg zur See 33. o.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a RMS Carmania című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a RMS Carmania (1905) című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]