Rózsaképű galagonya

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Rózsaképű galagonya
Crataegus-rhipidophylla-fruit.jpg
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)
Rend: Rózsavirágúak (Rosales)
Család: Rózsafélék (Rosaceae)
Nemzetség: Galagonya (Crataegus)
Faj: C. rhipidophylla
Tudományos név
Crataegus rhipidophylla
Gand.
Szinonimák
  • Crataegus curvisepala Lindman
  • Crataegus rosaeformis Janka
  • Crataegus rosiformis Janka
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Rózsaképű galagonya témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Rózsaképű galagonya témájú médiaállományokat és Rózsaképű galagonya témájú kategóriát.

A rózsaképű galagonya (Crataegus rhipidophylla) a rózsavirágúak (Rosales) rendjébe és a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó faj.

Elterjedése[szerkesztés]

Skandinávia déli részétől nyugaton Franciaországig, keleten Ukrajnán át a Kaukázusig, délen a Balkánon át Törökországig fordul elő. Viszonylag ritka faj.

Janka Viktor a Kárpát-medencében önálló endemikus fajként írta le 1870-ben C. rosaeformis néven (Österreichische Botanische Zeitschrift 20: 250), illetve 1876-ban C. rosiformis néven (Adatok Magyarhon délkeleti flórájához, Math. és TermtudKözl. 12: 166). Ez később nem állta meg a helyét, de a tudományos névből származó magyar fajnév fennmaradt (rosiformis ~ rózsaképű).

Megjelenése[szerkesztés]

2–4 méter magas cserje vagy kis fa. Rombusz alakú levele tagolt, a tagolatok sűrűn, élesen, aprón fűrészesek. Virágzata kopasz vagy ritkásan szőrös. Csészéi igen hosszúak, tompa csúcsúak, az álterméshez simulnak. Kifejlett áltermése ovális alakú, piros színű, 8–10 mm hosszú, egy csontárral. Faji jelzője csontáralmájára utal, az áltermés felületén a rövid, elálló szőrökkel és a hosszú, keskeny, visszahajló csészelevelekkel csipkebogyóra hasonlít.

Az egybibés galagonyához (C monogyna) viszonyítva virágai nagyobbak, áltermései nagyobbak és színesebbek, levélzete dekoratívabb, és jobban tűri az árnyékot.

Források[szerkesztés]