Rózsás kanalasgém

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rózsás kanalasgém
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Madarak (Aves)
Csoport: Carinatae
Alosztály: Neornithes
Alosztályág: Újmadárszabásúak (Neognathae)
Öregrend: Neoaves
Csoport: Passerea
Csoport: Ardeae
Csoport: Aequornithes
Rend: Gödényalakúak (Pelecaniformes)
Család: Íbiszfélék (Threskiornithidae)
Alcsalád: Kanalasgémformák (Plataleinae)
Bonaparte, 1838
Nem: Platalea
Linnaeus, 1758
Faj: P. ajaja
Tudományos név
Platalea ajaja
Linnaeus, 1758
Szinonimák
  • Ajaia ajaja
Elterjedés
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Rózsás kanalasgém témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Rózsás kanalasgém témájú médiaállományokat és Rózsás kanalasgém témájú kategóriát.

A rózsás kanalasgém (Platalea ajaja) a madarak (Aves) osztályának a gödényalakúak (Pelecaniformes) rendjébe, ezen belül az íbiszfélék (Threskiornithidae) családjába és a kanalasgémformák (Plataleinae) alcsaládjába tartozó faj.

Egyes rendszerbesorolások az Ajaia nemhez sorolják Ajaia ajaja néven.[1]

Elterjedése[szerkesztés]

A rózsás kanalasgém az Amerikai Egyesült Államokhoz tartozó Floridától, délen Közép-Amerikán, Karib-térségen és Dél-Amerikán át egészen Argentínáig fordul elő.

Általában mocsaras területeken találhatjuk meg, különösen a mangroveerdőkben és sársíkságokon. Nagy, mély, jól felépített fészkeket hoz létre faágakból, hasonlóan a gémek fészkeihez a mangrove fákon.

Megjelenése[szerkesztés]

A rózsás kanalasgém nyakának felső része és háta fehér. A szárnyak és a testének alsóbb részei világos rózsaszín árnyalatúak. A szárnyak és a farokfedők mély kárminszínűek. A lábak és az írisz vörös színűek. A fejének egyes részei egyértelműen sárgás zöldek. Legfőbb jellemzője maga a kanálszerű csőr. A születéstől fogva kanálszerű formájú csőr a végén kilapul, hogy segítse a táplákozásban. Testhossza 80 centiméter.

Életmódja[szerkesztés]

Amikor csoportosan repül, akkor a madarak hosszú, átlós vonalakban repülnek. Nyakuk és lábuk ilyenkor teljesen ki van nyújtva. A kanálformájú csőr legkülönlegesebb tulajdonsága, hogy amikor táplálkozik, a csőrét előre-hátra mozgatja, hogy felkapja a táplálékot, ami apró rákokból, növényi darabokból és rovarokból áll. Táplálkozás közben halk, ereszkedő hangot hallat. Viselkedése rendkívül hasonlít az összes többi sekély, mocsaras élőhelyen élő gázlómadáréhoz.

Szaporodása[szerkesztés]

Telepesen fákra rakja gallyakból és levelekből álló fészkét. Fészekalja 3-5 tojásból áll, melyen 21 napig kotlik, fiókái fészeklakók.

Mindkét nem 3 évesen válik ivaréretté. A vadonban átlag 15 évig él.

A rózsás kanalasgém és az ember[szerkesztés]

A faj legnagyobb egyedszáma Floridában található. Sok lelkes madárbarát érkezik Floridába, hogy megnézze ezt a gyönyörű madarat. Ez a turisztikai vonzerő tehát segíti a gazdaságot. Ragyogó, jellegzetes rózsaszínes tollazata a 20. század közepén nagyon keresett volt, de ez a gyakorlat elavult, mivel az emiatti túlvadászat miatt volt idő, amikor már majdnem kipusztult.

Az elmúlt évtizedekben azonban az állománya bizonyos elszigetelt területeken ismét emelkedett. Fennmaradását nézve napjainkban a főveszélyforrás jelenleg a természetes élőhelyek csökkenése. Napról napra egyre több sekély vizű élőhely tűnik el. A rózsás kanalasgém jövője az élőhelyének fennmaradásától függ.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listján a nem fenyegetett fajok között szerepel.

Magyarországon a Fővárosi Állatkertben[2], a Veszprémi Állatkertben[3] és a Szegedi Vadasparkban [4] tartanak rózsás kanalasgémeket.

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Chesser, R.Terry; Yeung, Carol K.L.; Yao, Cheng-Te; Tians, Xiu-Hua; Li Shou-Hsien (2010). „Molecular phylogeny of the spoonbills (Aves: Threskiornithidae) based on mitochondrial DNA”. Zootaxa (2603), 53–60. o. ISSN 1175-5326.  
  2. Rózsa és Sándor nagykanállal eszik az életet | Állatkert Budapest szívében (magyar nyelven). zoobudapest.com. (Hozzáférés: 2023. július 26.)
  3. Veszprém Zoo. www.veszpzoo.hu. (Hozzáférés: 2023. július 26.)
  4. Szegedi Vadaspark. www.zooszeged.hu. (Hozzáférés: 2024. április 14.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]