Queen: Live at Wembley Stadium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Queen Live at Wembley Stadium szócikkből átirányítva)
Queen
Live at Wembley Stadium
DVD
Megjelent 2003
Felvételek 1986. július 12.
Stílus Rock
Nyelv angol
Hossz 300 perc
Kiadó EMI
Producer Simon Lupton
Rhys Thomas
Kritikák
Queen DVD-kronológia
Greatest Video Hits 1
(2002)
Live at Wembley Stadium
(2003)
Greatest Video Hits 2
(2003)
Queen VHS-kronológia
Rare Live
(1989)
Queen at Wembley
(1990)
Greatest Flix II
(1991)
SablonWikidataSegítség

A Live at Wembley Stadium a Queen együttes koncertfilmje, amely a Magic Tour keretében, 1986. július 12-i Wembley Stadionban tartott koncertjüket örökíti meg. Eredetileg 1990-ben jelent meg VHS-en, majd 2003-ban dupla DVD kiadásban. A film nagyrészt az 1992-ben megjelent Live at Wembley ’86 koncertalbum menetét követi, kevés kivételt a ki nem vágott koncert közbeni beszélgetések, és a Tutti Frutti hosszabb verziója jelenti. A rendezője Gavin Taylor volt.

Háttér[szerkesztés]

Az 1986-os Magic Tour koncertkörút az együttes utolsó, de legsikeresebb turnéja volt. 1986. június 7-étől augusztus 9-éig összesen 26 koncertet adtak, Európa-szerte több, mint 1 millióan vettek jegyet a koncertjeikre (csak Nagy-Britanniában 400 ezren),[1] és július 27-én eljutottak a budapesti Népstadionba is. A koncertsorozatot a Live Magic című koncertalbumon is megörökítették, bár az nem egy bizonyos fellépést tartalmaz, hanem több koncerten felvett anyagokból szerkesztették össze.

A film a július 11-én, a Wembley Stadionban adott koncertet örökíti meg (egy nappal később, július 12-én ugyanott adtak egy ráadást is)

Albumbemutató koncerthez képest viszonylag kevés dal hangzik el az A Kind of Magic albumról, az anyag jobban átfogja az együttes pályafutását, mint például a Queen on Fire – Live at the Bowl koncertfilm. Az előadásnak mintegy 72 ezer nézője volt, őket Mercury aktívan bevonta a műsorba, például a Radio Ga Ga és a We Will Rock You előadása alatt tapsolták a ritmust, vagy a Love of My Life és In the Lap of the Gods…Revisited alatt együtt énekeltek vele.

Dalok[szerkesztés]

A jelzett időtartamok egy-egy szekció hosszát jelentik, a dalok esetenként ennél rövidebbek is lehetnek.

*az eredeti VHS-kiadáson nem szerepel

Közreműködők[szerkesztés]

Extra[szerkesztés]

A második lemezt teljes egészében az extrák foglalják el, összesen 8 főmenüben:

  1. Brian & Roger – a két taggal készült interjúk – többek közt az elhangzott dalok, a Magic Tour és az aktuális koncert kapcsán – és kulisszák mögötti felvételek. Összesen hat szekcióra osztva, a teljes hossza 27 perc 25 másodperc.
  2. Gavin & Gerry – a rendező Gavin Taylorral és a turnémenedzser Gerry Stickellsszel készült interjúk, főleg technikai megoldásokról. Két részre osztva, a teljes hossza 8 perc 29 másodperc.
  3. A Beautiful Day – egy dokumentumfilm, amelyet a koncert lebonyolításáról vettek fel. A hossza 28 perc 21 másodperc.
  4. Wembley Towers – a Wembley tornyok lebontásának képei, háttérben a These Are the Days of Our Lives zenéjével. A hossza 3 perc 1 másodperc.
  5. Friday Concert – az előző napi koncertről, a fényképezést és az akusztikát tesztelő felvétel részletei. Az elhangzott dalok (hossza 27 perc 59 másodperc):
    1. A Kind of Magic
    2. Freddie Singalong
    3. Another One Bites the Dust
    4. Tutti Frutti
    5. Crazy Little Thing Called Love
    6. We Are the Champions / God Save the Queen
  6. Rehearsals – a Magic Tour előtti, Londonban megtartott próbák felvételei. A sok dalt egyetlen kamerával vettek fel. Az elhangzott dalok (hossza 15 perc 6 másodperc):
    1. Tie Your Mother Down
    2. Seven Seas of Rhye
    3. Tear It Up
    4. A Kind of Magic
    5. Now I’m Here
    6. I Want to Break Free
    7. Piano Introduction
    8. Bohemian Rhapsody
  7. Gallery – fényképek galériája a Wembley-koncertről, az együttesről és az emlékezetes pillanatokról. Aláfestő zeneként az A Kind of Magic hosszabb verziója hallható. A szekció hossza 4 perc 8 másodperc.
  8. Queen Cam – négy dalt váltogatható kameraállással lehet megnézni. A dalok listája (a hossza 19 perc 33 másodperc):
    1. One Vision
    2. Under Pressure
    3. Now I’m Here
    4. We Are the Champions

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. hotshotdigital.com Freddie Mercury Biography