Pyroraptor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Pyroraptor
Evolúciós időszak: késő kréta 70,6 Ma
A Pyroraptor rekonstrukciója
A Pyroraptor rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Theropoda
Alrendág: Coelurosauria
Részalrend: Deinonychosauria
Család: Dromaeosauridae
Nem: Pyroraptor
Allain & Taquet, 2000
Fajok
  • P. olympius Allain & Taquet, 2000 (típus)
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Pyroraptor témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Pyroraptor témájú kategóriát.

A Pyroraptor (jelentése 'tűzrabló') a dromaeosaurida dinoszauruszok egyik neme, amely a késő kréta korban élt Franciaország területén. Egyetlen példány alapján ismert.

Felfedezés[szerkesztés]

A Pyroraptor dromaeosauridaként kis, madárszerű húsevő theropoda volt, melynek mindkét hátsó lába második lábujján egy-egy hasításra szolgáló, megnagyobbodott, 6,5 centiméter hosszúságú görbe karom helyezkedett el. Az 1992-ben, a dél-franciaországi Provence tartományban felfedezett, csupán néhány csont révén ismert egyetlen példánynak Ronan Allain és Philippe Taquet 2000-ben a Pyroraptor olympius nevet adta. A teljes név, melynek jelentése 'olimpiai tűzrabló' arra utal, hogy a maradványokat egy erdőtűz után találták meg.

A típuspéldányhoz az egyedi lábkarmok mellett, fogak, karcsontok és csigolyák tartoznak. Az állat a késő kréta kor késő campaniai–kora maastrichti alkorszakai idején, körülbelül 70,6 millió évvel ezelőtt élt.[1]

Popkulturális hatás[szerkesztés]

  • A Pyroraptor látható a Discovery Channel által készített Dinoszauruszok bolygója című sorozat egyik részében, melyben egy „Pod” nevű példányt egy nagyobb vihar egy törpe dinoszauruszok által benépesített szigetre sodor.

Források és jegyzetek[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Pyroraptor című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

  1. Allaine, R., Taquet, P. (2000. június 27.). „A new genus of Dromaeosauridae (Dinosauria, Theropoda) from the Upper Cretaceous of France” (abstract). Journal of Vertebrate Paleontology 20, 404–407. o. (Hozzáférés ideje: 2010. február 15.)  

További információk[szerkesztés]