Publius Cornelius Scipio Nasica Corculum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Publius Cornelius Scipio Nasica Corculum
Született Róma
Elhunyt i. e. 141
Róma
Állampolgársága római
Házastársa Cornelia Africana Major
Gyermekei Publius Cornelius Scipio Nasica Serapio
Szülei Publius Cornelius Scipio Nasica
Foglalkozása
  • politikus
  • katona
Tisztség

Publius Cornelius Scipio Nasica Corculum (meghalt Kr. e. 141-ben) római politikus, hadvezér, a patrícius származású Cornelia gens tagja volt. Atyja, Publius Nasica, a híres jogtudós Kr. e. 191-ben volt consul.

Kr. e. 168-ban hallunk róla először, amikor is Lucius Aemilius Paullus Macedonicus alatt tüntette ki magát a makedóniai harcokban. Először Kr. e. 162-ben választották consullá Caius Marcius Figulusszal, ám szinte azonnal lemondtak tisztségükről, mivel hiba történt a beiktatási szertartások során. Kr. e. 159-ben Marcus Popillius Laenas társaként censor lett, és elrendelték, hogy élő személynek csak a senatus vagy a népgyűlés kifejezett határozata nyomán állíthatnak köztéri szobrot.

Kr. e. 155-ben Marcus Claudius Marcellusszal közösen volt másodszor is consul. Ezúttal nem történt hiba a beiktatáskor, így, míg kollégája Liguriában vitézkedett, ő Dalmácia népét pacifikálta. Kr. e. 150-ben választották pontifex maximusszá.

Nasica Corculum apjához hasonlóan neves jogász volt, innen ered ragadványneve is. Cicero és Aurelius Victor ékesszólását is magasztalta. Politikájában a legszilárdabb konzervativizmus tükröződött: mindent megtett a régi római erkölcsök ápolásáért és megerősítéséért. Második consuli évében például javasolta a senatusban, hogy romboljanak le egy majdnem elkészült színházat, mivel az romboló a közerkölcsre nézve. Cato ellenében pedig azért támogatta Karthágó megmaradását, mert vélekedése szerint egy erős ellenfél fennmaradása megakadályozta volna a tömeg kicsapongó életvitelének elharapózását.

Scipio Africanus, atyja unokatestvérének egyik leányát vette feleségül. Fiuk, Publius Nasica Serapio később maga is consul lett.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Elődei:
Tiberius Sempronius Gracchus
és
Manius Iuventius Thalna
Consul
Kr. e. 162
Kollégája:
Caius Marcius Figulus
SPQR
Utódai:
Cnaeus Domitius Ahenobarbus
és
Publius Cornelius Lentulus
Elődei:
Lucius Cornelius Lentulus Lupus
és
Caius Marcius Figulus
Consul
Kr. e. 155
Kollégája:
Marcus Claudius Marcellus
SPQR
Utódai:
Quintus Opimius
és
Lucius Postumius Albinus