I. e. 168

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Évszázadok: i. e. 3. századi. e. 2. századi. e. 1. század

Évtizedek: i. e. 210-es éveki. e. 200-as éveki. e. 190-es éveki. e. 180-as éveki. e. 170-es éveki. e. 160-as éveki. e. 150-es éveki. e. 140-es éveki. e. 130-as éveki. e. 120-as éveki. e. 110-es évek

Évek: i. e. 173i. e. 172i. e. 171i. e. 170i. e. 169i. e. 168i. e. 167i. e. 166i. e. 165i. e. 164i. e. 163

Események[szerkesztés]

Róma[szerkesztés]

Görögország[szerkesztés]

  • A makedón háborúban Genthiosz illír király átáll Perszeusz makedón uralkodó oldalára. Lucius Anicius Gallus praetor ostrom alá veszi fővárosát, Szkodrát és a kitörő védőket legyőzve elfoglalja a várost. Genthiosz megadja magát és Rómába szállítják.
  • Június 22: a püdnai csatában L. Aemilius döntő vereséget mér a makedónokra és elfogják a menekülő Perszeusz királyt. Perszeuszt Rómába viszik, ahol élete végéig fogságban tartják. Makedóniát négy részre darabolják, mindegyik Róma adófizetőjévé válik. Megbüntetik valamennyi görög várost, amely a makedónokat segítette, vagy akár csak közvetíteni próbált a konfliktusban (mint Rodosz). Épeiroszt feldúlják és kirabolják, 150 ezer epirótát rabszolgaságba vetnek.

Hellenisztikus birodalmak[szerkesztés]

  • Az egyiptomi VI. és VIII. Ptolemaiosz Rómától kérnek segítséget IV. Antiokhosz szeleukida király ellen.
  • IV. Antiokhosz flottája legyőzi a ciprusi hajóhadat és a sziget kormányzója megadja magát.
  • Antiokhosz ismét bevonul Egyiptomba, elfoglalja a Deltát és ostrom alá veszi Alexandriát. A római követ, Caius Popillius Laenas azonban felszólítja, hogy azonnal vonuljon vissza Egyiptomból és Ciprusról vagy Róma hadat üzen. A király gondolkodási időt kér, Popillius azonban egy kört von köré a botjával, azzal hogy választ vár tőle még mielőtt kilép belőle. Antiokhosz nem kockáztatja meg a háborút és elfogadja a követelést. Cserébe Róma garantálja, hogy megtarthatja Dél-Szíriát, amelyet Egyiptom követel tőle.

Halálozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 168 BC című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.