Publius Cornelius Scipio Nasica (Kr. e. 191)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Publius Cornelius Scipio Nasica
Született i. e. 230
Róma
Elhunyt i. e. 171 (59 évesen)
Róma
Állampolgársága római
Gyermekei Publius Cornelius Scipio Nasica Corculum
Szülei Cnaeus Cornelius Scipio Calvus
Foglalkozása
Tisztség
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Publius Cornelius Scipio Nasica témájú médiaállományokat.

Publius Cornelius Scipio Nasica (Kr. e. 3. század második fele – Kr. e. 2. század közepe) római politikus, hadvezér, a patrícius származású Cornelia gens tagja volt. Atyja, Cnaeus Calvus Kr. e. 222-ben volt consul, és Kr. e. 211-ben esett el Hispania területén. Ő volt a később fontos szerepet játszó Nasica-család alapítója, továbbörökített ragadványnevének jelentése: hegyes orrú.

Kr. e. 204-ben hallunk róla először, amikor is, bár még a quaestori magistratura betöltéséhez is fiatal volt, őt bízták meg, hogy a római matrónákkal együtt Ostiában átvegye a Pesszinoszból hozott Idaioszi Anyát. Kr. e. 200-ban a Venusia colonia betelepítéséért felelős triumvirátus tagja volt, Kr. e. 196-ban aedilis curulis, Kr. e. 194-ben pedig praetor volt. Ebben az évben és a következőben Hispania Ulteriorban hadakozott sikerrel, ennek ellenére Kr. e. 192-ben hiába pályázott a consuli méltóságra; azt csak befolyásos unokatestvére, Publius Scipio Africanus támogatásával nyerhette el Kr. e. 191-ben, Manlius Acilius Glabrio kollégájaként.

Consuli évében legyőzte a boikat, diadaláért pedig triumphust tarthatott. Kr. e. 187-ben másik unokatestvére, Lucius Asiaticus védelmére kelt, amikor megvádolták azzal, hogy III. Antiokhosz ellen vívott háborúja során az ellenfél megvesztegette őt. Kr. e. 184-ben hiába pályázott a censori méltóságra, Marcus Porcius Cato legyőzte.

Kr. e. 183-ban és 182-ben Aquileia colonia megszervezéséért felelős triumvirátusban játszott szerepet. Utoljára Kr. e. 171-ben hallunk róla, amikor a kormányzói visszaélések ellen tiltakozó hispaniaiak többek között őt kérték fel ügyvédjüknek.

Pomponius és Cicero szerint jeles jogász volt, a senatus vásárolt is neki egy házat a Via Sacrán, hogy könnyedén kikérhessék tanácsát szükséges esetben. Fia, Publius Nasica Corculum kétszeres consul, censor és pontifex maximus, illetve szintén híres jogász lett.


Elődei:
Lucius Quinctius Flamininus
és
Cnaeus Domitius Ahenobarbus
Consul
i. e. 191
Kollégája:
Manlius Acilius Glabrio
SPQR
Utódai:
Lucius Cornelius Scipio Asiaticus
és
Caius Laelius

Külső hivatkozások[szerkesztés]