I. e. 171

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Évszázadok: i. e. 3. századi. e. 2. századi. e. 1. század

Évtizedek: i. e. 220-as éveki. e. 210-es éveki. e. 200-as éveki. e. 190-es éveki. e. 180-as éveki. e. 170-es éveki. e. 160-as éveki. e. 150-es éveki. e. 140-es éveki. e. 130-as éveki. e. 120-as évek

Évek: i. e. 176i. e. 175i. e. 174i. e. 173i. e. 172i. e. 171i. e. 170i. e. 169i. e. 168i. e. 167i. e. 166

Események[szerkesztés]

Róma[szerkesztés]

  • Publius Licinius Crassust és Caius Cassius Longinust választják consulnak. P. Licinius Makedóniát, C. Cassius Itáliát kapja a sorsolásnál.
  • A szenátus hadat üzen Makedóniának, amellyel már évek óra egyre feszültebb Róma viszonya. Kitör a harmadik makedón háború. Pergamon és Rodosz a rómaiak oldalára áll; a trákok Perszeusz királyt segítik. A római követek elérik a korábban a makedónok pártján álló Boiótiai Szövetség felbomlását.
  • P. Licinius átkel Görögországba és Épeiroszon keresztül Thesszáliába vonul. Itt találkozik Perszeusszal, aki a kallinikoszi csatában súlyos veszteségeket okoz a római lovasságnak, de a gyalogság által védett tábort nem meri megtámadni. Perszeusz békét ajánl, de a rómaiak elutasítják az ajánlatát.
  • Lucretius praetor megostromolja és elfoglalja a makedónokkal szövetséges boiótiai Haliartosz városát; lerombolja, műkincseit Rómába küldi, lakóit pedig eladja rabszolgának. Ezután harc nélkül elfoglalja Thébait és a makedónpárti politikusokat eladatja rabszolgának.
  • Megalapítják az első Itálián kívüli római coloniát; a dél-hispániai Carteiát azoknak, akim a Hispániában szolgáló római katonák és a helyi nők kapcsolatából születtek.

Ázsia[szerkesztés]

Születések[szerkesztés]

Halálozások[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 171 av. J.-C. című francia Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.