Ugrás a tartalomhoz

I. e. 150

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Évszázadok: i. e. 3. századi. e. 2. századi. e. 1. század

Évtizedek: i. e. 200-as éveki. e. 190-es éveki. e. 180-as éveki. e. 170-es éveki. e. 160-as éveki. e. 150-es éveki. e. 140-es éveki. e. 130-as éveki. e. 120-as éveki. e. 110-es éveki. e. 100-as évek

Évek: i. e. 155i. e. 154i. e. 153i. e. 152i. e. 151i. e. 150i. e. 149i. e. 148i. e. 147i. e. 146i. e. 145

Események

[szerkesztés]
  • Tiberius Quinctius Flaminiust és Manius Acilius Balbust választják consulnak.
  • Scipio Aemilianus Masinissához látogat, hogy elefántokat szerezzen tőle és eközben tanúja, lesz ahogyan a numidák ügyes taktikával visszaverik a rájuk támadó 25 ezres karthágói sereget. A karthágóiak közvetítőnek kérik fel a konfliktusban, de a tárgyalások elakadnak.
  • A római szenátus a második pun háború utáni békeszerződés megsértésének tartja azt, hogy Karthágó hadat visel egyik szomszédja ellen. Cato ismét Karthágó megsemmisítését követeli és a szenátus elhatározza egy sereg felállítását.
  • Servius Sulpicius Galba praetor Hispániában békét köt a lázadó luzitánokkal és földet ígér nekik, ahol letelepedhetnek. A több csapatra szakadt luzitánokat aztán katonáival lemészároltatja vagy eladatja rabszolgának.

Hellenisztikus birodalmak

[szerkesztés]
  • Alexandrosz Balasz trónkövetelő csatában legyőzi és megöli I. Démétriosz szeleukida királyt. Alexandrosz Róma, Egyiptom és Pergamon támogatásával elfoglalja a trónt. Démétriosz tízéves fia, kit szintén Démétriosznak hívnak, Krétára menekül.
  • Alexandrosz feleségül veszi VI. Ptolemaiosz egyiptomi fáraó lányát, Kleopátra Theát.
  • II. Prusziasz bithüniai király Rómába küldi fiát, Nikomédészt, hogy próbálja meg elérni a Pergamonnal vívott háború miatt rá kirótt hadisarc csökkentését. Nikomédész megkapja a szenátus támogatását, de apja - aki inkább a második feleségétől született fiát szeretné utódjának - orgyilkosokat küld utána. Az összeesküvés lelepleződik, Nikomédész pedig fellázad Prusziasz ellen.
  • Meghal IV. Mithridatész pontoszi király. Utóda unokaöccse, V. Mithridatész, aki folytatja elődjének Róma-barát politikáját.

Születések

[szerkesztés]

Halálozások

[szerkesztés]

Fordítás

[szerkesztés]
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 150 BC című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.