Potencianövelő szerek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Potencianövelő szerek általánosságban[szerkesztés]

A potencianövelő szerek alkalmazásának célja, hogy megkönnyítsék a hímvessző merev állapotba kerülését. További céljuk, hogy a közösülés időtartama alatt segítséget nyújtsanak az erektált állapot fenntartásában.

Hatásmechanizmus[szerkesztés]

A potencianövelő szerek általában szájon át szedendő, merevedési zavarban (erektilis dysfunctioban) szenvedő férfiak eseti, alkalomszerű kezelésére szolgáló gyógyszerek, vagy étrend-kiegészítők. Jellemző közös vonásuk, hogy a péniszben a vér áramlásának növelése révén biztosítják a merevedést. A potencianövelők további közös jellemzője, hogy hatásuk kifejtéséhez szexuális ingerre - szexuális izgalomra, vagy érintésre - van szükség.

A gyógyszer-hatóanyagot tartalmazó potencianövelők működési mechanizmusa egyforma: a gyógyszerben lévő hatóanyag ellazítja a pénisz simaizmait, ezzel elősegítve a vér fokozottabb áramlását, és így az erekció létrejöttét.

A potencianövelő szereket Magyarországon két nagy csoportra oszthatjuk:

  • Potencianövelő gyógyszerek
  • Potencianövelő étrend-kiegészítők

Potencianövelő gyógyszerek[szerkesztés]

Magyarországon az emberi fogyasztású gyógyszerek engedélyezését a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézete végzi (GYEMSZI-OGYI). A GYEMSZI-OGYI feladata többek között a hatósági, szakhatósági, ellenőrzési feladatok ellátása, valamint az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek ellenőrzése és engedélyezése.

A gyógyszer-hatóanyagot tartalmazó potencianövelő szereket kivétel nélkül a GYEMSZI-OGYI vizsgálja be, engedélyezi vagy utasítja el. Magyarországon az engedélyezett gyógyszer-hatóanyagot tartalmazó potencianövelők kizárólag vényre kaphatóak és csak orvos írhatja fel őket. Értékesítésük a vény ellenében, patikákban történik.

A legismertebb gyógyszer-hatóanyagot tartalmazó potencianövelő szerek:

Potencianövelő étrend-kiegészítők[szerkesztés]

A nem gyógyszer-hatóanyagot tartalmazó, potencianövelő hatású készítményeket az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) engedélyezi és hagyja jóvá. Az OÉTI által megvizsgált potencianövelő hatású készítmények - az OÉTI jelölései alapján - jellemzően az alábbi fő kategóriákba sorolhatóak:

  • "zöld pipás" készítmények: a bejelentő által benyújtott dokumentumok, valamint a rendelkezésre álló, releváns tudományos információk, adatok alapján nem merültek fel olyan súlyos hibák az összetétellel, a termék várható hatásaival, a jelöléssel, és a címkén alkalmazott egészségre vonatkozó állításokkal kapcsolatban, amelyek alapján feltételezni lehetne, hogy a termék fogyasztása kockázatos lenne a fogyasztó egészsége szempontjából
  • nem "zöld pipás", engedélyezett készítmények: a zöld pipás készítményekre vonatkozó kritériumok valamelyikének az adott étrend-kiegészítő nem felelt meg. Ettől azonban az adott termék engedélyét az OÉTI kiadta.
  • nem engedélyezett, vagy visszavont engedélyű étrend-kiegészítő-készítmények

További információk[szerkesztés]