Királydinnye

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Királydinnye
Királydinnye (Tribulus terrestris)
Királydinnye (Tribulus terrestris)
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)
Csoport: Rosidae
Csoport: Eurosidae I
Rend: Királydinnye-virágúak (Zygophyllales)
Család: Királydinnyefélék (Zygophyllaceae)
Nemzetség: Tribulus
Faj: T. terrestris
Tudományos név
Tribulus terrestris
L.[1]
Változatok
 • Tribulus terrestris var. bicornutus
 • Tribulus terrestris var. inermis
 • Tribulus terrestris var. robustus
 • Tribulus terrestris var. terrestris
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Királydinnye témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Királydinnye témájú médiaállományokat és Királydinnye témájú kategóriát.

A királydinnye a királydinnyefélék (Zygophyllaceae) családjába tartozó, egynyári, kétszikű gyomnövény.[2]

Főként az északi féltekén fordul elő, a száraz meleg klíma és a homokos talaj kedvelője, Magyarországon főként az Alföld egyes részein tekinthető gyakorinak. Szőlősökben és kapás kultúrákban gyakran gyomosít, ilyen esetekben tarlóhántással, kapálással, valamint a talaj megkötésével (humusztartalmának növelésével) lehet védekezni ellene.

Megjelenése[szerkesztés]

A növény hosszú, hengeres gyökerű, tövétől elágazó, elfekvő szárú, átellenes levélállású, apró sárga virágait a levelek tövében hozza. Termése toktermés, amely öt részterméskére esik szét, ezek mindegyike négy tüskét visel. A tüskék főként a szaporodást szolgálják, hiszen a legelésző állatok szőre közé akadva messze eljuttathatják a növény magjait, egyúttal azonban gyakran megkeserítik a túrázók, kerékpárosok, háziállatot sétáltatók életét is.[3]

Felhasználása[szerkesztés]

A királydinnye népi gyógyászatban szórványosan alkalmazott gyógynövényként ismert: termését az ősi kínai népi gyógyászatban a libidó fokozására és a termékenység elősegítésére használták, természetes afrodiziákumként, de állítólag kedvező hatást fejt ki a szív- és érrendszerre is, a koleszterinszint csökkentésével.[4] Jótékony hatásai vélhetően a benne fellehető zsíros olajokra, szaponinokra és flavonoidokra vezethetők vissza; a tesztoszteron-termelésre kifejtett állítólagos pozitív hatásait a kutatások eddig még nem erősítették meg.

Feltételezett hatásai a szexuális funkciókra[szerkesztés]

A királydinnye kivonatokról azt feltételezik, hogy növeli a nemi vágyat és segít a szexuális funkciók normál működésében. Tanulmányok azt találták, hogy négy hetes szedése után a szexuális funkciók (nemi vágy, izgalmi szint, nemi síkosság) javultak a résztvevő nők körében.

További tanulmányok szerint csökkenti az erekciós rendellenességeket, és fokozza a férfiak nemi vágyát is. [5]

Léteznek ugyan kutatások arra vonatkozóan, hogy hogy a királydinnye a tesztoszteronszintet is fokozza, de ezek nem bizonyítottak, ráadásul a kísérleteket is állatokon végezték.

Más tanulmányok szerint a királydinnye javíthatja a spermaminőséget, ami jobb termékenységet eredményez. Egy 65 férfiből álló vizsgálat kimutatta, hogy a tribulus alkalmazásával javult a spermák mennyisége és mozgékonysága.

A termés alakjából adódóan legalább egy tüske mindig felfelé áll.

A királydinnye az irodalomban[szerkesztés]

 • A növény alighanem legismertebb irodalmi említése Móra Ferenc Sétálni megy Panka című versében található: "Sétálni megy Panka a búzamezőbe, // Pillangós papucsba, hófehér kötőbe. [...] Kakukkfű az útját jó szagoddal hintsd be, // Bújj el lába elül, szúrós királydinnye!" [6]
 • Petőfi Sándor Az Alföld című versében is felbukkan a növény neve: "A csárdánál törpe nyárfaerdő // Sárgul a királydinnyés homokban; // Odafészkel a visító vércse, // Gyermekektől nem háborgatottan."

Források[szerkesztés]

 1. Germplasm Resources Information Network: Tribulus terrestris'. [2008. december 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. december 21.)
 2. Szakszótár
 3. A kerékpáros fő ellensége
 4. [1]
 5. A Tribulus Terrestris (királydinnye). pandanutrition.hu. (Hozzáférés: 2020. április 15.)
 6. Móra, Ferenc: Sétálni megy Panka..., 1912