Poljot–1

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Poljot–1
Ország Szovjetunió
GyártóNPO Masinosztrojenyija
Típustechnológiai kísérleti műhold
Rendeltetéselfogó vadászműholdak rendszereinek kipróbálása
Küldetés
Indítás dátuma1963. november 1.
Indítás helyeBajkonuri űrrepülőtér
HordozórakétaVosztok
Tömeg1400 kg
Pályaelemek
Pályaalacsony Föld körüli pálya
Periódus58,9 perc (kezdeti)

COSPAR azonosító1963-043A
SCN00683
SablonWikidataSegítség

A Poljot–1 (oroszul: Полёт–1, magyar jelentése: repülés) az első manőverezésre képes szovjet műholdtípus első példánya, melyet az 1960-as évek elején műholdelhárító rendszer elfogó vadászműholdjaihoz szolgáló rendszerek tesztjeihez készítettek.

Küldetés[szerkesztés]

Az ellenséges műholdak elfogására szolgáló vadászműholdak, a későbbi ISZ típus rendszereinek (hajtómű, vezérlőrendszer) tesztelésére épített műhold. Annak érdekében, hogy megközelíthesse az elfogandó műholdat, hajtóművével képes volt pályája jelentős módosítására. A Vlagyimir Cselomej irányítása alatt álló Gépgyártási Tudományos Termelési Egyesülés (NPO Masinosztrojenyija) fejlesztette ki és építette meg. A műholdtípus második példányát Poljot–2 jelzéssel 1964 áprilisában indították.

Speciális irányító- és vezérlőrendszerekkel, többször indítható hajtóművekkel szerelték fel pályamagasság- és pályasík-módosítás végrehajtására.

Jellemzői[szerkesztés]

1963. november 1-jén Vosztok hordozórakétával juttatták alacsony Föld körüli pályára.[1]

A műhold kezdeti pályája 94 perces, 58,9 fokos hajlásszögű, elliptikus pálya-perigeuma 242 km, apogeuma 485 km volt.

Az orbitális egység többször módosított pályája 102,5 perces, 58,06 fokos hajlásszögű elliptikus pálya, perigeuma 343 km, apogeuma 1437 km volt. Fedélzetén tudományos műszereket, telemetriai rendszert és rádióadót is elhelyeztek. Tömege 1400 kg. Szolgálati ideje ismeretlen.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Eredetileg a Cselomej tervezte UR–200 rakétával tervezték a Poljot műholdak indítását. Az UR–200 fejlesztése azonban csúszott, ezért az indítások a Vosztok hordozórakétával történtek.

Források[szerkesztés]