Po Lin Csan buddhista kolostor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Po Lin Csan Buddhista Kolostor (hagyományos kínai: 寶蓮禪寺, egyszerűsített kínai: 宝莲禅寺, pinjin: bǎo lián chán sì) egy buddhista kolostor, amely Hongkongban, Lantau szigetén helyezkedik el a hegyek között.

Alapítása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1906-ban alapította három buddhista szerzetes, akkori nevén a „Nagy kunyhót”, majd 1924-ben nevezték át és nyerte el mai nevét azaz magyarul a „Gyönyörű Lótusz Templom” nevet.

Elhelyezkedése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az első kapun áthaladva a két oldalon 6-6 szobrot található, amelyek a 12 égtáj őrzői vagyis yaksák, és megfelelnek a kínai 12 állatövi jegynek is. A sétány végén egy körtér van egy oltárral. Itt továbbhaladhatunk a kolostorok felé vagy a szobor irányába.

A nagy Buddha szobor[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ennek a kolostornak a területén található Menny Temploma Buddha vagy más néven a Nagy Buddha, amely Kínában az öt legnagyobb Buddha szobrok egyike. A szobrot hivatalosan 1993-ban adták át. Az alkotást már első lépésektől kezdve szimbolikusan kezelték, ezért 12 év alatt építették fel. Építésénél felhasználták Buddha 32 fizikális jeleit (laksanák) különböző szútrákból. Arcát a Longmen barlangtemplom (龍門石窟) faragványa alapján mintázták, test alsó részét pedig a Dunhuangi barlangtemplom (燉煌) 360-as számú terméből. Így alkották meg a mára számunkra kialakult Buddha kép szobrát. Ennek elkészítéséhez bronzot használtak, méreteit és súlyát tekintve a szobor összesen 34 méter magas és 250 tonnát nyom. A Buddha szobor lótusz trónon ül, három oltárral és hat másik kisebb isten szoborral körbevéve. A szobrok Mahájána bodhisszatva-ösvény (bodhiszattva-jána) bejárásának szimbólumai ami hat tökéletességet (páramitá) foglal magában: adakozás, kitartás, erkölcsösség, türelem, bölcsesség és meditáció. A tekintete északi irányba néz, bal keze az ég felé fordítva „kívánság beteljesülése” mudrában a lábán nyugszik, míg a jobb keze „megnyugvást” szimbolizáló mudratartásban van előretartva. Meditációs lótuszülésben van ábrázolva így látszanak talpai is. Mind a két kezében és felfele mutató talpain a Dharma kereke szimbólum látható, mellkasán pedig Napszimbólum.

Kolostor[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A második kapun azaz a Hegy kapuján (山門) áthaladva a kolostorok komplexuma van. Itt van a VejTuo (WeiTuo) vagy másik nevén a Szkandha Bodhiszattva csarnok (韋馱殿) mögötte pedig a Nagy Buddha templom (大雄寶殿) és a Tízezer Buddha temploma. Ez utóbbi jelenleg felújítás alatt áll. Előreláthatólag 2012-ben lesz kész. Mellette látható még a harang torony és a dob torony, Ksitigarbha Bodhiszattva templom, meditációs terem, étkező végül a Szangha terme, vagyis a közösség részére kialakított templom van. A nagy Buddha templom az 1970-es években épült fel. Az épület tervét a Ming és Tying (Qing) dinasztia épület struktúrái alapján készítették el. Ahogy az egész helyre, a templomban is jellemző díszítő eszköz a lótusz. Kinti oszlopait sárkányok díszítik. Márvány kőpadló burkolja és minden kőben lótuszvirág van. Belső festészetében a piros-arany-kék árnyalatai dominánsak. A templom közepén virágokkal gazdagon díszített oltár áll, három arany Buddha szoborral. Plafonon női isteni alakok vannak festve. Ötágú lelógó lámpák biztosítják a fényt, középen egy nagy lampionnal.

Kolostor kertje[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Kolostor kertje növényekkel gazdag, a Nagy Buddha Templom előtt látható egy KuanJin (GuanYin) szobor, körbevéve kövirózsákkal. Kint sok parkos rész található, járdákkal, kőből faragott padokkal, asztalokkal. Szintén a kolostorhoz tartozik egy Orchidea park, Kínai hibiszkusz és fügefa is.

Galéria[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Látkép az oltártól  
Sandira Yaksha  
Nagy Buddha szobor  
Nagy Buddha templom belülről  
Nagy Buddha templom belülről  
Kolostorkert  

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]