Pietro Barbolano

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pietro Barbolano

Velence dózséja
Uralkodási ideje
1026 1032
Elődje Ottone Orseolo
Utódja Domenico Flabanico
Született 10. század
Eraclea
Elhunyt 1032 után
Isztambul
SablonWikidataSegítség

Pietro Barbolano (más néven Pietro Centranigo, Heracleia, … – Bizánc, 1032 után) a huszonnyolcadik velencei dózse.[1]

Élete, hivatala[szerkesztés]

A hajdani Heracleia városából származó gazdag és nemes család sarját Orseolo Ottó elűzése után választották meg a város dózséjává. Ebben igen nagy szerepe volt a lázadást vezető Domenico Flabanciónak is. Mindenesetre Pietro olyan családból származott, amely még nem uralkodott a kereskedővároson, ezért a környező nagyhatalmak szemében tiszta lappal indult. A velenceiek gyakran próbálták úgy megoldani nemzetközi konfliktusaikat, hogy a köztársaság fejét elűzték trónjáról. Ez a módszer sokszor bevált, és 1026 környékén még úgy tűnt, hogy ezúttal is sikeres lesz a velenceiek szokatlan politikája.

A város katonai és politikai egyensúlya helyrebillent, de ami ennél sokkal fontosabb, a gazdasági hatalom is lassan a régi nagyságában tündökölt. Azonban hamarosan olyan fellegek gyűltek össze a dózse feje felett, amelyek ellehetetlenítették a sikeres külpolitikát, és hamarosan szembeállították Velencét mindhárom környező nagyhatalommal. II. Konrád német-római császár rábeszélte XIX. János pápát, hogy hívjon össze egy zsinatot, amelyen a püspökök kara végleg eldöntheti Itália utolsó patriarchátusának, a gradóinak a sorsát. Az aquileiai érsek hatalmát a gradói egyházmegyére is ki akarták terjeszteni, hogy ezzel is csökkentsék a félszigeten a Bizánci Birodalom befolyását. Velencének ez nem állt érdekében, ezért hamar szembekerült Rómával és a német udvarral. Pietro hiába kereste fel III. Romanosz császárt Konstantinápolyban, az nem akart harcba bonyolódni a nyugati hatalmakkal. Sőt mi több, a bizánci császár feltüzelte Magyarországot, hogy érvényesítse Velence trónján az Orseolo Péter által az Árpád-házra szállt jogot, és szerezze meg a velencei trónt.

Azonban minden próbálkozást és cselszövést megelőzött a jól bevált velencei válságkezelés, és 1032-ben a kereskedőváros népe leborotválta Pietro szakállát és haját, aztán száműzte őt Konstantinápolyba.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Richardson, Jerusha D.. The doges of Venice. Taylor & Francis, 52-53. o. 


Előző uralkodó:
Ottone Orseolo
Velencei dózse
1026-1032
Velence címere
Következő uralkodó:
Domenico Flabanico