Piet Joubert

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Petrus Jacobus Joubert
Pjjoubert.jpg
Született 1831. január 20..
Flag of Transvaal.svg Transvaal Köztársaság, Cango
Meghalt 1900. március 27. (69 évesen)
Flag of Transvaal.svg Transvaal Köztársaság, Pretoria
Állampolgársága dél-afrikai
Nemzetisége Flag of Transvaal.svg búr
Rendfokozata tábornok
Egysége Búr hadsereg
Halál oka hashártyagyulladás
Civilben politikus
A Wikimédia Commons tartalmaz Petrus Jacobus Joubert témájú médiaállományokat.

Piet Joubert (teljes nevén Petrus Jacobus Joubert) (Cango, Cape kolónia, 1831. január 20.Pretoria, Dél-Afrika, 1900. március 27.) búr tábornok, és az első búr háború egyik legnagyobb búr hadvezére volt. Nevéhez fűződik a Laing’s Nek-i csata is.

Élete[szerkesztés]

Piet Joubert a Transvaal Köztársaság főtitkára, és parancsnoka volt 1880-tól 1890-ig. Egy francia hugenotta menekült leszármazottja, aki az 1800-as évek elején vándorolt Dél-Afrikába. Joubert 1831 januárjában született meg.

Már nagyon fiatalon árva maradt, Gondviselőivel Transvaalba vándoroltak, ahol a Wakkerstroom nevű kerületben telepedtek le, közel Laing's Nek-hez, valamint Natal északkeleti részéhez. Főként állattenyésztéssel foglalkozott, ám szabadidejében előszeretettel tanulmányozott jogi témájú könyveket is.

Jogtudását nemsokára mások is megismerték amikor az 1860-as években a népgyűlés (Volksraad) tagja. 1870-ben Joubert-et ismét megválasztották, és ezúttal főügyész a köztársaságban, míg Burgers elnök európai útján volt.

Az első brit annexió után, Joubert hatalmas hírnevet szerzett magának ráadásul katonaként, nem mint Paul Kruger és más neves búr politikusok.

Vezető szerepet játszott az első búr kormány létrehozásában és irányításában, amely végül az első búr háborúhoz vezetett (1880–1881). Ő volt a búr erők parancsnoka Laing’s Nek-i csata-nél, Ingogo, és Majuba-hegyi csata, ezt követően a vezetője lett a békedelegációnak.

1883-ban Transvaal elnökének jelölteti magát, de csak 1171 szavazatot kapott, szemben a 3411 szavazatot kapott Paul Krugerrel.

1893-ban ismét versenybe szállt az elnökségért, a népgyűlés állandó képviselőjeként viszonylag progresszív volt, aki szerette volna néhány intézkedését, illetve jogorvoslati sérelmét a közéletben is viszontlátni. Minden választási évben az elnöki posztra pályázik, de néhány száz szavazattal mindig lemarad Paul Kruger mögött.

Visszavonultan élt és alig vett részt a tárgyalásokon, és ellenezte a Kruger által küldött ultimátumot Nagy-Britanniának. Nagy hibája volt, hogy vezérkarára sosem sikerült rákényszerítenie akaratát. Óvatos természetű ember volt, aminek köszönhetően már fiatalkorában a „Slim Piet” gúnynévvel büszkélkedhetett. Ehhez jött még a céltudatosság hiánya, és a hiányzó magabiztosság. Ezek jellemzik az egész karrierjét, folytonos védekezéssel megnyert és elvesztett csaták, mint például az elandslaagtei csata és a Willow Gange-i csata.

Sikertelensége miatt visszavonult, és nyugdíjba ment.

1900. március 28-án Pretoriában hunyt el, valószínűleg hashártyagyulladás miatt.

Róla mondták[szerkesztés]

George White így foglalta össze Joubert képességeit:

Egy katona és egy úriember, ráadásul egy bátor és becsületes ellenfél.

George White

Lásd még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • búr Búrportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap