Piet Joubert

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Petrus Jacobus Joubert
Született1831. január 20..
Transvaal Köztársaság, Cango
Meghalt1900. március 27. (69 évesen)
Transvaal Köztársaság, Pretoria
Állampolgárságadél-afrikai
Nemzetisége búr
Rendfokozatatábornok
EgységeBúr hadsereg
Halál okahashártyagyulladás
Civilbenpolitikus
A Wikimédia Commons tartalmaz Petrus Jacobus Joubert témájú médiaállományokat.

Piet Joubert (teljes nevén Petrus Jacobus Joubert) (Cango, Cape kolónia, 1831. január 20.Pretoria, Dél-Afrika, 1900. március 27.) búr tábornok, az első búr háború egyik legnagyobb búr hadvezére volt. Nevéhez fűződik a Laing’s Nek-i csata is.

Élete[szerkesztés]

Piet Joubert a Transvaal Köztársaság főtitkára, és parancsnoka volt 1880-tól 1890-ig. Egy francia hugenotta menekült leszármazottja, aki az 1800-as évek elején vándorolt Dél-Afrikába. Joubert 1831 januárjában született meg.

Már nagyon fiatalon árva maradt. Gondviselőivel Transvaalba vándoroltak, ahol a Wakkerstroom nevű kerületben telepedtek le, közel Laing's Nek-hez, valamint Natal északkeleti részéhez. Főként állattenyésztéssel foglalkozott, ám szabadidejében előszeretettel tanulmányozott jogi témájú könyveket is.

Jogtudását nemsokára mások is megismerték, amikor az 1860-as években a Volksraad (Népgyűlés) tagja lett. 1870-ben Joubertet főügyésszé választották, míg Burgers elnök európai útján volt.

Az első brit annexió után, Joubert katonaként szerzett hírnevet.

Vezető szerepet játszott az első búr kormány létrehozásában és irányításában, amely végül az első búr háborúhoz vezetett (1880–1881). Ő volt a búr erők parancsnoka Laing’s Nek-i csatánál, Ingogónál, és Majuba-hegyi csatánál, ezt követően a békedelegáció vezetője lett.

1883-ban a Transvaal Köztársaság elnökének jelöltette magát, de csak 1171 szavazatot kapott, szemben Paul Kruger 3411 szavazatával.

1893-ban ismét versenybe szállt az elnökségért. A Népgyűlés állandó képviselőjeként viszonylag progresszív volt. Támogatói szerették volna néhány intézkedését, illetve jogi szaktudását a közéletben is viszontlátni. Minden választási évben pályázott az elnöki posztra, de néhány száz szavazattal mindig lemarad Paul Kruger mögött.

Visszavonultan élt, alig vett részt a tárgyalásokon, és ellenezte a Kruger által küldött ultimátumot Nagy-Britanniának. Nagy hibája volt, hogy vezérkarára sosem sikerült rákényszerítenie akaratát. Óvatos természetű ember volt, aminek köszönhetően már fiatalkorában a „Slim Piet” gúnynévvel illették. Ehhez jött még a céltudatosság hiánya, és a hiányzó magabiztosság. Karrierjét folytonos védekezéssel megnyert és elvesztett csaták jellemezték, mint például az elandslaagtei csata és a Willow Gange-i csata. Sikertelensége miatt visszavonult, és nyugdíjba ment.

1900. március 28-án Pretoriában hunyt el, valószínűleg hashártyagyulladás miatt.

Róla mondták[szerkesztés]

George White így foglalta össze Joubert képességeit:

Egy katona és egy úriember, ráadásul egy bátor és becsületes ellenfél.

George White

Lásd még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • búr Búrportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap