George Pomeroy Colley

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
George Pomeroy Colley
GeorgeColley.jpg
Született 1835. november 1.
Rathangan, County Kildare
Elhunyt 1881. február 27. (45 évesen)
Dél-afrikai Köztársaság
Állampolgársága brit
Foglalkozása katona
Iskolái Royal Military College, Sandhurst
Kitüntetései Companion of the Order of St Michael and St George
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz George Pomeroy Colley témájú médiaállományokat.
Sir George Pomeroy Colley brit tábornok

Sir George Pomeroy Colley (Rathangan, Írország, 1835. november 1. - Majuba-hegy, Dél-Afrika, 1881. február 27.) angol tábornok, aki az első búr háború angol katonai vezetője volt.

Élete[szerkesztés]

Pomeroy Colley harmadik gyermekként született, George Pomeroyjal Colley fiaként, Cyldare megye területén, Írországban.

1852-ben belépett a hadseregbe, és ott huzamosabb ideig szolgált zászlósként.

1854-1860 között a hadsereg katonájaként Dél-Afrikában harcolt.

1860-ban Kínában ment, hogy csatlakozzon az angol-francia expedíciós erőkhöz. Részt vett a Taku erődítmények elfoglalásában.

1870-ben hivatalban dolgozott, és segített előkészíteni Lord Cardwell katonai reformjait.

A búr háború előtt még Indiában és Ázsia más területein is harcolt.

A búr háborúban[szerkesztés]

Colley remek katona volt, de a dél-afrikai harcok során nagy hibákat követett el, lebecsülte a búrokat, és nem számított rá, hogy meglepik. A búrok valóban nem voltak katonaviselt emberek, fegyverzetüket is jobbára otthon használt lőfegyverek tették ki. Colley úgy gondolta, hogy nem képesek szervezett ellenállásra a búrok, akiknek tüzérségük se volt. Ellenben a búrok kiválóan ismerték a területeket és szinte észrevétlenül megfigyelés alatt tudták tartani az angol hadmozdulatokat, akiket már messziről láttak a vörös egyenruhájukban. A búrok nem a megszokott módon harcoltak, mint az angolok, nem egy csapatban hajtották végre a támadásaikat, hanem külön-külön, szétszóródva. A búrok mindig az előnyös pozíciókat keresték, a jó fedezékeket, ahol megcélozhatták az ellenséget és mivel ruhájuknak köszönhetően is szinte beleolvadtak a csatatér környezetébe, a messzebb és ráadásul egyetlen pozícióban álló angolok nem tudták észrevenni őket, így a búrok távolról tizedelték meg az ellenség sorait.

Colley csapatai először a Bronkhorstspruit-i csata alatt szenvedtek vereséget a búroktól, amikor Anstruther alezredes parancsnoksága alatt álltak. Később a Laing’s Nek-i csata során szenvedte el a következő vereséget, amely során a búr gerillák 84 katonáját lőtték agyon.

Colley nem tudta legyőzni a búr ellenállókat, akik 1881. február 27-én a Majuba Hegyi csata közben áttörték az angol védelmet és megölték a tábornokot. Miután ő is elesett, a háború eldőlt, következménye az lett, hogy az Egyesült Királyság sokkal komolyabban vette a dél-afrikai kérdést.

Források[szerkesztés]