George Pomeroy Colley

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
George Pomeroy Colley
GeorgeColley.jpg
Született 1835. november 1.
Rathangan, County Kildare
Elhunyt 1881. február 27. (45 évesen)
Natal gyarmat
Állampolgársága brit
Foglalkozása katona
Iskolái Sandhurst Királyi Katonai Akadémia
Kitüntetései Companion of the Order of St Michael and St George
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz George Pomeroy Colley témájú médiaállományokat.
Sir George Pomeroy Colley brit tábornok

Sir George Pomeroy Colley (Rathangan, Írország, 1835. november 1. - Majuba-hegy, Dél-Afrika, 1881. február 27.) angol tábornok, aki az első búr háború angol katonai vezetője volt.

Élete[szerkesztés]

Pomeroy Colley harmadik gyermekként született, George Pomeroyjal Colley fiaként, Cyldare megye területén, Írországban.

1852-ben belépett a hadseregbe, és ott huzamosabb ideig szolgált zászlósként.

1854-1860 között a hadsereg katonájaként Dél-Afrikában harcolt.

1860-ban Kínában ment, hogy csatlakozzon az angol-francia expedíciós erőkhöz. Részt vett a Taku erődítmények elfoglalásában.

1870-ben hivatalban dolgozott, és segített előkészíteni Lord Cardwell katonai reformjait.

A búr háború előtt még Indiában és Ázsia más területein is harcolt.

A búr háborúban[szerkesztés]

Colley remek katona volt, de a dél-afrikai harcok során nagy hibákat követett el, lebecsülte a búrokat, és nem számított rá, hogy meglepik. A búrok valóban nem voltak katonaviselt emberek, fegyverzetüket is jobbára otthon használt lőfegyverek tették ki. Colley úgy gondolta, hogy nem képesek szervezett ellenállásra a búrok, akiknek tüzérségük se volt. Ellenben a búrok kiválóan ismerték a területeket és szinte észrevétlenül megfigyelés alatt tudták tartani az angol hadmozdulatokat, akiket már messziről láttak a vörös egyenruhájukban. A búrok nem a megszokott módon harcoltak, mint az angolok, nem egy csapatban hajtották végre a támadásaikat, hanem külön-külön, szétszóródva. A búrok mindig az előnyös pozíciókat keresték, a jó fedezékeket, ahol megcélozhatták az ellenséget és mivel ruhájuknak köszönhetően is szinte beleolvadtak a csatatér környezetébe, a messzebb és ráadásul egyetlen pozícióban álló angolok nem tudták észrevenni őket, így a búrok távolról tizedelték meg az ellenség sorait.

Colley csapatai először a Bronkhorstspruit-i csata alatt szenvedtek vereséget a búroktól, amikor Anstruther alezredes parancsnoksága alatt álltak. Később a Laing’s Nek-i csata során szenvedte el a következő vereséget, amely során a búr gerillák 84 katonáját lőtték agyon.

Colley nem tudta legyőzni a búr ellenállókat, akik 1881. február 27-én a Majuba Hegyi csata közben áttörték az angol védelmet és megölték a tábornokot. Miután ő is elesett, a háború eldőlt, következménye az lett, hogy az Egyesült Királyság sokkal komolyabban vette a dél-afrikai kérdést.

Források[szerkesztés]