Volksraad

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Volksraadnak (magyarul: népgyűlés, emberek tanácsa[1]) a Dél-Afrikában 1857 és 1902 között fennálló búr parlamentet nevezzük. Felállítása a három jelentősebb búr állam (Natal Köztársaság, Transvaal Köztársaság, Oranje Szabadállam) alapítását követően történt, működésük pedig egészen a második búr háborúbrit győzelméig tartott. Az űléseket hagyományosan az Ou Raadsaal épületében tartották Pretoriában, a Templom téren.

A tanácsnak rendszerint 24 tagja volt, s ezt a létszámot a kezdeti időkben gyakran osztották alsó és felső házra. Ezt azért tették, hogy az átmenetileg államukban tartózkodó külföldi munkások (legfőképpen bányászok) is képviselni tudják érdekeiket, valamint elháríthassák a britek panaszait.

A kétkamarás törvényhozás két része az első volksraad, és a második volksraad volt. Előbbi az állami törvényhozás legfőbb intézménye volt. A választójog minden 16. életévét betöltött búr állampolgárt megilletett.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Volksraad című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.
  • Búr Búrportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap