Oranje Szabadállam

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Oranje Szabadállam
18541902
Oranje Szabadállam címere
Oranje Szabadállam címere
Oranje Szabadállam zászlaja
Oranje Szabadállam zászlaja
LocationOrangeFreeStateca1890.svg
Nemzeti himnusz: Vrystaatse Volkslied
Általános adatok
Fővárosa Bloemfontein
Vallás Nederduitse Gereformeerde Kerk
Kormányzat
Államforma Köztársaság
A Wikimédia Commons tartalmaz Oranje Szabadállam témájú médiaállományokat.

Az Oranje Szabadállam egy független búr köztársaság volt Dél-Afrikában a 19. század második felében, majd brit gyarmat, és tartomány a Dél-afrikai unióban. Fontos szövetséges állam volt a szintén búr Transvaal Köztársaság.

Az ország a nevét az Orange folyóról kapta, amelynek mentén feküdt. Az Orange név az Orániai uralkodóházra megy vissza. A név magában hordozza a narancssárga szót, s az uralkodó családnak is ez a szín van a címerében, amelyet Oranje Szabadállam lobogója szintén átvett.

Az ország megalapítását máig beárnyékolja, hogy a búrok szabályos irtóhadjáratokat szerveztek a fekete őslakosság ellen a területek megszerzésére: felégették a közösségeiket és sokukat internáló táborokba gyűjtötték. A második búr háború után az állam területén a Dél-afrikai Unió Free State tartománya jött létre. A búr felkelés (1914-1915) idején a lázadók a búr függetlenség visszaállítását kívánták elérni, de nem két külön köztársaságban. Ehelyett Oranje és Transvaal egységével próbálták megalakítani Dél-afrikai Köztársaság néven.

Lásd még[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Orange Free State című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • búr Búr portál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap