Ugrás a tartalomhoz

Klein Vrystaat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Klein Vrystaat
1886. március 10.1891. május 2.
Klein Vrystaat zászlaja
Klein Vrystaat zászlaja
Általános adatok
FővárosaPiet Retief
VallásHollnad Református Egyház
PénznemDél-afrikai font
Kormányzat
Államformaköztársaság
ÁllamfőTriumvirátus
ElődállamUtódállam
Transvaal Köztársaság 

Klein Vrystaat (jelentése: „kis szabadállam”) rövid életű búr köztársaság volt a mai Dél-afrikai Köztársaság területén, Piet Retief városa körül.

Története[szerkesztés]

1876 körül egy csoport búr Mbandzeni szvázi királytól földeket vásárolt, rá tíz évre, 1886-ban az alkotmány elfogadását követően megalakult a terület "formális kormánya" is.

Mbandzeni király ugyan eladta a földet, de megtartotta a "fennhatóságát a terület fölött". Mbandzeni II. Mswati fia volt, és 1875–1889 között uralkodott.[1]

Klein Vrystaat 1891-ig létezett mit szuverén állam, amikor is beolvadt a Dél-afrikai Köztársaságba (Transvaal). Klein Vrystaat zászlaja megegyezett a transvaali „Vierkleur” zászlóval, amelynek négy színe volt: vízszintesen piros-fehér-kék, függőleges zöld csíkkal a bal szélen.[2][3][4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Richard M. Patricks. "Swazi History Olden Times to 1900". SNTC. July 2000. Feb. 26 2008.<http://www.sntc.org.sz/cultural/swazihistory1.html Archiválva 2008. július 20-i dátummal a Wayback Machine-ben>.
  2. Allan R. Booth. Historical Dictionary of Swaziland. Second Edition. The Scarecrow Press, Inc. London 2000. pp.150-151.
  3. Booth. Historical Dictionary of Swaziland Second Edition. The Scarecrow Press, Inc. London 2000. pp.150-151.
  4. A.J. Christopher. Land Policy in Southern Africa During the Nineteenth Century. Department of Geography, University of Port Elizabeth. pp.6-7.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Klein Vrystaat című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.