Lydenburgi Köztársaság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lydenburgi Köztársaság
18491860
Lydenburgi Köztársaság zászlaja
Lydenburgi Köztársaság zászlaja
Általános adatok
FővárosaLydenburg
Hivatalos nyelvekafrikaans
Vallásholland református
Kormányzat
ÁllamformaKöztársaság
ÁllamfőAndries Hendrik Potgieter (1849–1852)

A Lydenburgi Köztársaság (afrikaans nyelven Republiek van Lydenburg) egyike a Dél-Afrikában alapított búr államoknak, amely Lydenburg városában és környékén létezett, közel a mozambiki határhoz. A város volt az állam névadója és székhelye.

Lydenburgot Ohrigstadból kivándorolt búr telepesek alapították 1849-ben. A búrok egy maláriajárvány miatt hagyták el korábbi lakhelyüket Andries Hendrik Potgieter vezetésével. Potgieter megszervezte a köztársaságot, vele egy időben egy másik búr államot is alapított, az északabbra fekvő Zoutpansbergi Köztársaságot. Először a Potchefstroomi Köztársaság részét képezte, mígnem 1856-ban teljesen elszakadt tőle. 1858-ban az állam magába olvasztotta a közeli Utrechti Köztársaságot.

A Lydenburgi Köztársaság, az egykori Utrechti Köztársaság területével előbb Transvaalhoz, majd a Natal Köztársasághoz került.

Az állam Utrechthez hasonlóan a holland zászlót használta lobogónak.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Republik Lydenburg című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.