Stellaland

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Stellaland
1882. július1883
Stellaland címere
Stellaland címere
Stellaland zászlaja
Stellaland zászlaja
Mottó: Gewapend en Regtvaarding
Általános adatok
FővárosaVrijburg
Terület15 500 km²
Népesség20 500 fő
Hivatalos nyelvekHolland
Beszélt nyelvekholland, cvána
VallásDutch Reformed Church
ÁllamvallásHolland Református Egyház
PénznemDél-afrikai font
Kormányzat
ÁllamformaBúr köztársaság
ZAR protektorátus 1884-től
ÁllamfőGerrit Jacobus van Niekerk
ElődállamUtódállam
Stellalandi Egyesült Államok 
A Wikimédia Commons tartalmaz Stellaland témájú médiaállományokat.

A Stellaland Köztársaság (hollandul: Republiek Stellaland) egy 1882 és 1883 között fennálló búr köztársaság volt. Transvaaltól nyugatra helyezkedett el. A szomszédos Goosen állammal való egyesülés után 1883-tól 1885-ig Stellalandi Egyesült Államok (hollandul: Verenigde Staten van Stellaland) néven vált ismertté a terület.

Rövid története során a kis állam a Brit Birodalom és a Dél-afrikai Köztársaság között kiéleződött konfliktus egyik legjobban érintett területévé vált, a britek és a búr Transvaal Köztársaság is ennek az államnak a megszerzéséért küzdött.

A terület, ahol Stellaland elhelyezkedett, ma a Dél-afrikai Köztársaság északnyugati tartományában található.

Története[szerkesztés]

A köztársaság kikiáltása előtt a területet egymással versengő koranai és tswanai csoportok ellenőrizték, míg az Egyesült Királyság a kialakulóban lévő Brit Becsuánaföld protektorátus részeként igényt tartott rá. Az őslakos csoportok közül kettő Mankoroane és Montšioa törzsfőnökök vezetése alatt állt, akiket a britek „barátságosnak” tekintettek, két másik pedig Moshette (motswanai) és Massouw (koranai) főnökök vezetése alatt.[1] Amikor Mankoroane és egy másik törzsfőnök között viszály tört ki, mindkét fél önkéntesek toborzásához folyamodott, és földet ígért nekik a segítségükért cserébe. Miután a Transvaal Köztársaság közvetítésével egyezségre került sor,[2] Mankoroane földjének nagy részét, 416, egyenként 3000 morgen (2563 ha) méretű farmot adtak át búr zsoldosoknak, akik az ellenfél oldalán harcoltak, és az új lakosok úgy döntöttek, hogy kikiáltják a függetlenséget, így 1882. július 26-án megalakult Stellaland Köztársaság.[3] A Stellaland (Csillagország) nevet egy üstökös után kapta, amely akkoriban volt látható az égen.

Megválasztott elnöke Gerrit Jacobus van Niekerk, egy transvaali farmer lett.[2] Megalapították Vryburg városát, és fővárossá nyilvánították. Alapításakor az új ország területe 15 500 km² volt, és becslések szerint 20 500 ember élt benne, akik közül 3000 európai származású volt.[4]

Egyesülése Goosennel[szerkesztés]

1883. augusztus 6-án Goosen állam vezetősége a stellalandi adminisztrátorral egyetértésben megegyezett arról, hogy egyesítik a két országot, létrehozva a Stellalandi Egyesült Államokat. Goosen területének kiterjedése a kétharmada volt Stellalandnak, habár népessége majdnem meghaladta a nagyobb ország mintegy 20 500 főt számláló populációját.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Williams, Basil (1921), Cecil Rhodes, New York: Henry Holt & Company, pp. 71f
  2. a b Theal, George M. (1919), History of South Africa from 1873 to 1884, London: George Allen & Unwin Ltd., pp. 147f
  3. Webster, Roger (2003), "The Boer Republics of Stellaland and Goshen", The Illustrated at the Fireside: True Southern African Stories, Claremont: Spearhead, p. 23, ISBN 0-86486-558-9
  4. Tijdschrift van Het Nederlandsch Aardrijkskundig Genootschap (Amsterdam) 2 (1): 690f, 1884

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Stellaland című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.